Radar · Utrikes

Sri Lanka väljer nytt parlament

Vallokalerna i Colombo i Sri Lanka förbereddes under tisdagen.

Lankeser iförda munskydd, och på lagom avstånd från varandra för social distansering, köade när vallokalerna i Sri Lankas huvudstad Colombo öppnade klockan 07 lokal tid.

President Gotabaya Rajapaksa hoppas att hans parti kommer kunna säkra två tredjedels majoritet i parlamentsvalet, så att han kan genomföra konstitutionella reformer och bland annat stärka sin egen makt.

Vallokalsarbetare iklädda skyddsutrustning tillsammans med sjukvårdspersonal ska se till att valet genomförs utan att de som röstar riskerar att smittas med coronaviruset.

– Det finns inte någon risk att smittas med coronaviruset i en vallokal. De är säkrare än stranden, restauranger eller marknader. De är helt coronafria, säger Mahinda Deshapriya från valmyndigheten.

Landet har under 3 000 bekräftade fall av covid-19 och elva dödsfall hittills. Rajapaksa, som valdes till president i november, menar att det är tack vare honom och hans beslut om strikta restriktioner som landet har klarat sig relativt lindrigt undan.

Han hoppas kunna utse sin bror Mahinda Rajapaksa, tidigare president och premiärminister i den nuvarande övergångsregeringen, till premiärminister.
Rösterna väntas vara färdigräknade på torsdag.