Radar · Miljö

Solenergi på frammarsch i Brasilien

Över 9 000 solpaneler har installerats på taken i detta fattiga område i utkanten av staden Juazeiro.

Brasilien fortsätter att satsa på solenergi och det är nu landets snabbast växande energikälla – bara under coronakrisen i våras skapade 37 000 nya jobb.

Bárbara Rubim, ordförande för Brasiliens solcellsförbund, Absolar, säger att utbyggnadstakten visserligen har påverkats av coronapandemin, men inte i den utsträckning man tidigare befarade.

– Utbyggnadstakten är fortsatt exponentiell, och installationerna ökade med 30 procent under årets första halvår.

Även statistik från landets nationella energimyndighet, Aneel, visar att solenergin är på fortsatt framväxt. Än så länge utgör dock solenergin bara en mindre del av Brasiliens totala elproduktion, som domineras av vattenkraft. Och landet följer den globala trenden, där solenergi är den snabbast växande energikällan.

Kan ge många jobb i framtiden

Potentialen för solenergi anses vara enorm i Brasilien. Trots det dröjde det innan utbyggnaden kom igång. Men 2012 skedde stora förändringar då nya regler infördes, samtidigt som priserna för att installera solenergi började falla snabbt.

Utbyggnaden har även skapat 37 000 nya arbetstillfällen under det senaste halvåret – en period då mängder av brasilianare förlorat sina arbeten i spåren av coronakrisen.

Enligt Absolars tidigare beräkningar skulle solenergiutbyggnaden skapa 120 000 nya arbeten under året. Men det var innan pandemin.

Att satsningarna på solenergi fortsätter även under denna kris ligger i linje med vad som skedde under den ekonomiska kris som drabbade landet 2015 och 2016.

– I kristider väljer människor produkter som gör det möjligt för dem att spara pengar, säger Frank Araújo, som driver ett företag inriktat på solenergi i staden Sousa i delstaten Paraíba.

Enligt honom kan de som satsar på att generera egen solenergi få tillbaka sina investeringskostnader inom bara några år.

Pandemin driver på utveckling av förnybart

Bárbara Rubim säger dock att de största satsningarna på nationell nivå görs av företag som vill minska sina elkostnader. Många privatpersoner och företag på landsbygden satsar nu på solenergi, eftersom elkostnaderna stiger i takt med att de tidigare rabatter som människor på landsbygden fick har börjat fasas ut.

Hon menar att pandemin på sikt kommer att driva på utvecklingen mot förnybara energikällor, eftersom i synnerhet solenergi leder till minskade kostnader, samtidigt som elpriserna kommer att stiga. Konsumenterna kommer åtminstone att tvingas betala delar av de banklån som den brasilianska regeringen har gett elindustrin för att hjälpa dem att kompensera för den fallande energikonsumtionen i samband med krisen.

En statlig satsning på att nå ut med elektricitet till närmare 300 000 människor som bor på avlägsna platser i Amazonas kommer att vara helt inriktad på gröna energikällor.

– Det handlar främst om solenergi, eftersom den är enkel att installera och innebär små kostnader och omkostnader, och kan skötas av lokalbefolkningen själva, säger Joilson Costa, som arbetar med satsningen inom gruppen Energia para a vida, som består av ett 30-tal organisationer.

I den sydbrasilianska delstaten Paraná har den regionala regeringen beslutat att installera solenergi i 5 500 statliga skolor, en satsning som inleds i år.