Energi

Dagens datum: 5/8

Sovjets ambassadör Aleksandra Kollontaj tillsammans med byråchef Rolf R:son Sohlman och samt statsrådet Eriksson 1940.

I dag har Ulrik och Alrik namnsdag.

Ulrik är tyskt och sammansatt av de fornhögtyska orden för arvegods och mäktig. Namnet har funnits i svenskan sedan 1400-talet. Omkring 2 600 heter Ulrik, cirka 1 100 har Ulrik eller Ulric som tilltalsnamn, med medelåldern 49.

Alrik är nordiskt, sannolikt kommer det från fornvästnordiska Alrekr, som betyder allhärskare. Det kan också vara fornhögtyskt och komma av Athalric. Namnet kom hit på 1000-talet. Drygt 1 000 heter Alrik, cirka 170 kallas så, med medelåldern 36.

I dag är det helgonets Sankt Afras minnesdag. Hon tjänade gudinnan Venus men konverterade till kristendomen. Som konvertit fördes hon till den romerske kejsaren Diocletianus där hon beordrades att offra till de hedniska gudarna, vilket hon vägrade. Hon dömdes då till döden genom att brännas på bål. Sankt Afra dog år 304.

Ur historien

För 20 år sedan, 2000, rasade skogsbränder längs hela Medelhavskusten. En del bränder var anlagda av spekulanter som tände eld på naturområden för att efteråt kunna bygga semesterbyar på marken. Flera personer dog i bränderna.

För 58 år sedan, 1962, avled skådespelaren Marilyn Monroe. Hon föddes som Norma Jean Baker år 1926 men som Marilyn Monroe blev hon 1950-talets skönhetsbomb. Hon gjorde succé i Hollywood, först i komedier, sedan även i dramer. Under sitt sista levnadsår påbörjade hon inspelningen av filmen Something’s got to give och sjöng på president John F. Kennedys födelsedagsfirande på Madison Square Garden i New York.

För 90 år sedan, 1930, kom Europas första kvinnliga ambassadör till Sverige: politikern och författaren Aleksandra Kollontaj från Sovjetunionen. Hon hade deltagit i arbetet efter revolutionen men deltog i en oppositionsrörelse och skickades bort som diplomat. 1924 kom hon till legationen i Oslo för att sedan flyttas till Stockholmsambassaden, som hon ledde under 15 år.

Skådespelerskan Marilyn Monroe dog för 58 år sedan
Skådespelerskan Marilyn Monroe dog för 58 år sedan. Foto: AP Photo

Födelsedagar

För 52 år sedan, 1968, föddes den franska politikern Marine Le Pen. Hon är jurist och advokat och dotter till grundaren av det högerextremistiska partiet Nationella fronten. Marine Le Pen gick med i partiet 1986 och tog successivt större plats, tills hon efterträdde sin far som partiledare 2011. Hon har försökt modernisera Nationella frontens framtoning men har inte ändrat dess invandrarfientliga och populistiska budskap. I presidentvalet 2017 förlorade hon mot Emmanuel Macron.

För 86 år sedan, 1934, föddes Karl Johan Åström, teknikforskare och professor emeritus i reglerteknik vid Lunds tekniska högskola. Han är en av världens mest framstående reglerteknikforskare och har speciellt bidragit till utvecklingen av adaptiv reglering. Åström är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien och invald som utländsk associerad ledamot av amerikanska National Academy of Engineering.