Radar · Miljö

Fortsatt negativ trend för jaktfalken i norr

Jaktfalken trivs i norr men påverkas negativt av klimatförändringarna.

Antalet häckande par av jaktfalk fortsätter att minska i Norrbotten. Den väderkänsliga rovfågeln får svårare att finna föda när vegetationen ändras till följd av klimatförändringarna, som går extra snabbt i det arktiska området.

I Sverige har jaktfalken sitt revir i de norra delarna av landet. Hälften av paren finns i Norrbotten och de övriga i Jämtland och Västerbotten. Under innevarande års häckningssäsong räknades till 25 ungar i 50 revir, skriver Natursidan. Det är ingen katastrofal siffra, men inte heller något glädjebesked. I jämförelse med 2000-talets början har populationen minskat med 30 procent i Norrbotten.

– Det är allvarsamt om en art går ned med en tredjedel på relativt kort tid. Jag är bekymrad över populationsnedgången och att kullstorleken går ner, säger Berth-Ove Lindström på Norrbottens ornitologiska förening till P4 Norrbotten.

Varmare klimat ger mindre mat

Sedan 1994 driver Sveriges ornitologiska förening Projekt jaktfalk som inventerar fågelns revir. Beståndet har varit relativt stabilt om man ser till de senaste 50 åren, men jaktfalken kan ha försvunnit från tidigare kända revir, vilket troligen beror på förändringar i vegetationen orsakade av klimatförändringar. Jaktfalken hör till det fåtal fåglar som övervintrar långt i norr, och därför är tillgången på ripor under vinter och vår av största vikt för att häckningen ska bli lyckad. I de sydligare delarna av jaktfalkens utbredning blir det vanligare med snår på kalfjället och det försvårar fågelns jakt på ripor, och ökad nederbörd under vår och sommar kan också slå hårt mot jaktfalkens häckning.

Jämfört med jordens medeluppvärmning är den globala uppvärmningen dubbelt så hög i Arktis, vars utbredning sträcker sig över de nordligaste delarna av Sverige.

– I större perspektiv måste alla länder begränsa klimatförändringarna – som går extra snabbt i Arktis – för att säkra arktiska habitat på långt sikt, säger Knud Falk, som forskat på jaktfalk och pilgrimsfalk, till Natursidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV