Radar · Utrikes

EU: Sanktioner inte uteslutna i Navalnyjfallet

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj betraktas som en kemvapenattack, men Kreml förnekar att ryska staten ligger bakom förgiftningen. EU varnar nu för sanktioner om Ryssland vägrar samarbeta i en internationell utredning.

”Alla nervgiftsförgiftningar av individer betraktas som användning av kemiska stridsmedel”, skriver Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i ett uttalande på torsdagen.

Det sker sedan Tyskland konstaterat att Navalnyj förgiftats med det Sovjetutvecklade nervgiftet Novitjok.

OPCW, som har 193 medlemsstater, lade till Novitjok på sin lista över så kallade klass 1-kemikalier i juni till följd av nervgiftsattacken mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury 2018, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Charitésjukhuset i Berlin i Tyskland, där den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vårdas
Charitésjukhuset i Berlin i Tyskland, där den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vårdas. Foto: Markus Schreiber/TT

EU:s utrikeschef Josep Borrell uppmanar Moskva att samarbeta med en internationell utredning av giftattacken, och säger att unionen inte utesluter sanktioner. Bryssel ”förbehåller sig rätten att vidta lämpliga åtgärder, däribland inskränkande” sådana, skriver Borell i ett uttalande.

Löfven kräver svar från Ryssland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel upprepade vid en presskonferens i Berlin på torsdagen tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) att Navalnyj fallit offer för ett brott. Hon tillade att utvecklingen nu beror på hur Moskva agerar.

Löfven sade att den ryska regeringen måste leverera svar och utreda ärendet grundligt och transparent.

– Användandet av kemiska vapen är, oavsett omständigheter, ett brott mot internationell lag och EU står enad i sin respons. Vi behöver vara redo att agera ytterligare, sade statsministern när han stod vid Merkels sida.

Tillfrågad om relationerna med Ryssland säger Löfven efter pressträffen att hållningen ska vara tydlig vad gäller rättigheter och demokratiska principer, men att det också måste finnas rum för dialog och försök till avspänning.

Hur verkar man för avspänning med ett land som misstänks mörda sina egna politiker?

– Att helt bryta en dialog är inte heller fruktbart, säger Löfven.

Kreml förnekar

Rysslandsbedömare drar slutsatsen att landets säkerhetstjänst eller mycket högt uppsatta individer i det politiska Ryssland är inblandade eftersom väldigt få personer har tillgång till kemiska stridsmedel som Novitjok.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov är av en annan åsikt.

– Det finns inga belägg över huvud taget för att anklaga ryska staten, säger han enligt nyhetsbyrån Interfax.

Peskov, som har sagt att Ryssland är berett att samarbeta med Tyskland i utredningen av förgiftningen, anser att det inte finns någon anledning att överväga sanktioner mot Moskva.

Norbert Röttgen, ordförande för utrikesutskottet i den tyska förbundsdagen och en av de tre kandidater som vill ta över ordförandeposten i kristdemokratiska CDU, har exempelvis krävt att det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2 läggs på is.

Norbert Röttgen, ordförande för tyska förbundsdagens utrikesutskott
Norbert Röttgen, ordförande för tyska förbundsdagens utrikesutskott. Arkivbild. Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Gift i te?

Aleksej Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Hans medarbetare sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te på flygplatsen.

Planet tvingades nödlanda i Omsk, där han intensivvårdades för symtom på förgiftning. Ryska läkare sade dock efter provtagning att de inte trodde att Navalnyj förgiftats.

Två dagar senare flögs Navalnyj till den tyska huvudstaden Berlin där han nu ligger i koma på Charitésjukhuset. Förgiftningssymtomen håller på att mildras men läget är allvarligt och läkarna förväntar sig en lång sjukdomsperiod.

Fakta: Novitjok – det händer i kroppen

Novitjok är ett samlingsnamn för en grupp nervgifter som togs fram i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talen. Det består av olika, avancerade blandningar av kemikalier. En av dem, kallad A-230, anses vara fem till åtta gånger dödligare än nervgasen VX.
Novitjok finns i form av vätska eller i fast form som ett mycket fint pulver.
Giftet har effekter som liknar dem från andra nervgifter. Det blockerar signaler från hjärnan till musklerna, vilket leder till att flera av kroppens funktioner kollapsar. Symptomen inträder inom 30 sekunder till två minuter.
Så drabbas kroppen:
Hjärnan: Kramper, förlorat medvetande eller koma.
Ögon: Sammandragning av pupillerna.
Lungor: Andnöd, överdriven vätskeutsöndring.
Hjärtat: Initialt högt blodtryck och ökad hjärtfrekvens som sedan sjunker till lågt blodtryck och minskad hjärtfrekvens. I dödliga fall drabbas den förgiftade av kvävning eller hjärtstillestånd.
Mage och tarmar: Illamående, kräkningar och diarré.
Hud: Överdriven svettning.
Källa: BBC