Radar · Migration

12 dagar till havs – nu har 353 flyktingar stigit iland på Sicilien 

De 353 flyktingarna väntar på att gå på nästa fartyg där de ska sitta i karantän på grund av coronaviruset.

De 353 flyktingarna som varit fast på fartyget Sea-Watch4 i flera dagar får släppas av i Palermo på Sicilien. Fartyget kommer så snabbt som möjligt återvända till havs för att rädda fler liv.

”Vi är glada för de 353 överlevande flyktingarna som har kunnat stiga i land i Palermo. Den senaste veckan är ännu ett bevis på att stater inte agerar och att civila livräddningsfartyg är desperat behövda i Medelhavet. Sea-Watch4 kommer återvända till Europas dödligaste hav så snart som möjligt”, skriver organisationen Sea-Watch på Twitter.

Under onsdagskvällen kunde de 353 personerna gå i land på Sicilien. De kommer sitta i karantän på ett annat fartyg i hamnen under fjorton dagar, för att inte riskera att någon ombord har coronavirus. Under tisdagen, den elfte dagen sedan majoriteten av människorna ombord räddats ut havet, gav Italien till slut Sea-Watch4 tillstånd att lägga till. Närmare två veckor, 12  dagar, tog det därmed innan flyktingarna fick sätta sina fötter på fast land igen, efter att ha räddats ur båtar som avgått från den nordafrikanska kusten.

Trauma och brännskador

Syre berättade tidigare i veckan om att hundratals flyktingar efter att ha räddats ur Medelhavet var fast på fartygen utan en säker hamn som ville ta emot dem. Den mindre båten Louise Michel hade under helgen transporterat över 150 personer till Sea-Watch4, ett större fartyg som redan hade 201 människor ombord.

Av de totalt 353 personerna led många av trauma, uttorkning och brännskador orsakat av läckt bränsle. 49 personer, som tidigare varit ombord på Louise Michel tillsammans med de 150 personer som flyttades till Sea-Watch4, omhändertogs i helgen av den italienska kustbevakningen på grund av deras tillstånd. Detta först efter påtryckningar från besättningen ombord på Sea-Watch4.