Radar · Utrikes

Ursprungsinvånare drabbade av dödligt oväder

Invånare inspekterar förödelsen på en översvämmad gata i Wawa, Nicaragua, efter ovädret Etas framfart.

Tre människor har omkommit i spåren av orkanen Etas framfart över Centralamerika. Ovädret har drabbat fattiga samhällen längs Nicaraguas kust befolkade av urfolken miskito och mayagna.

Två människor omkom i ett jordskred när de arbetade i en gruva i Nicaragua. I Honduras dog ett barn när ett hus kollapsade av orkanens kraft.

Runt 100 000 människor bor i de drabbade kustområdena i Nicaragua, samhällen som är bland de fattigaste i landet med undermålig infrastruktur. Orkanen tros ha slagit hårt mot människors levebröd, som framför allt består av fiske och jordbruk.

– Det var en fasansfull natt. De starka vindarna lät som traktorer som demolerade allt i dess väg, säger Joel Quin i staden Bilwi i nordöstra Nicaragua.

Eta, som nu nedgraderats från orkan till tropisk storm, orsakade skyfall och kraftiga översvämningar över delar av Centralamerika när vindarna drog in över fastlandet från Karibiska havet under tisdagen.

Vindarna slet loss hustak och betongväggar samt fällde träd och kraftledningar längs den nicaraguanska kusten, där boskap nu vandrar runt förvirrat på vägarna och människor försöker städa upp efter förödelsen.

FN:s livsmedelsprogram WFP har skickat mat och förnödenheter till de tusentals människor som evakuerats i regionen.