Radar · Utrikes

Trump antyder valfusk – får hård kritik

Donald Trump möter pressen i Vita huset.

Donald Trump vill ta rösträkningen till Högsta domstolen. USA:s president säger sig ha vunnit Pennsylvania – en delstat där resultatet kan komma att dröja dagar – och även gå mot seger i Michigan och Wisconsin: de tre betydelsefulla staterna i “rostbältet”. Trumps uttalanden möts av kritik, även inifrån hans eget parti.

– Jag vill tacka det amerikanska folket för deras fantastiska stöd. Miljoner, miljoner människor har röstat på oss i natt, sade USA:s president Donald Trump till en samlad skara anhängare och journalister i Vita huset, strax efter klockan 2 på natten lokal tid.

– I mina ögon har vi vunnit. En tragisk grupp människor försöker beröva oss detta, men vi kommer inte att tolerera det, fortsatte han.

Trots att alla röster inte har räknats säger sig Trump ha vunnit valet och att det är en ”ledsam stund”; att han hade förväntat sig att möta pressuppbådet i segeryra.

Han uppger att han ska ta rösträkningen till Högsta domstolen, något som av bedömare tolkas som att han vill stoppa räkningen av de förtidsröster som fortfarande kan räknas efter valdagen, såvida de skickades in i tid.

Enligt bedömare tycks Trump hinta om valfusk och att han inte kommer att acceptera en eventuell förlust utan att ta strid juridiskt.

"Dåligt beslut"

– Det här är ett bedrägeri mot det amerikanska folket. Det är en skam för vårt land, sade Trump.

– Vi vill att all röstning stoppas. Vi vill inte att de hittar valsedlar klockan fyra på morgonen och lägger dem till listan.

Trumps uttalanden väcker förvirring och kritik, även från det republikanska fästet.

– Det här är ett dåligt strategiskt beslut, ett dåligt politiskt beslut, säger Trumprådgivaren Chris Christie enligt nyhetsbyrån AFP.

Benjamin L. Ginsberg, republikansk juridisk rådgivare, säger till CNN att presidenten bör ”låta alla röster räknas”.

– Det här är lagligt lagda röster. Att en president säger att vi kommer att radera ut lagliga valsedlar är extraordinärt, säger han.

Biden: Tappa inte hoppet

Från Joe Bidens läger är kritiken mot Trumps tal skarp.

”Det var skandalöst, eftersom det är ett uppenbart försök att ta ifrån amerikanska medborgare deras demokratiska rättigheter”, säger Bidens kampanjchef Jen O’Malley Dillon i ett uttalande.

Trump meddelade att han skulle tala till folket från Vita huset strax efter att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden mött väljarna från en scen i Wilmington i delstaten Delaware.

– Vi känner oss nöjda med var vi står. Jag är här för att säga att jag tror att vi är på väg att vinna detta val, sade Biden.

Bidenanhängare hade pandemienligt samlats i bilar utanför Chase Center i staden för att stödja den demokratiske presidentkandidaten. Till ljudet av biltutor tackade Biden sina supportrar för stödet och tålamodet.

– Tappa inte hoppet. Vi kommer att vinna det här, sade han.

"Kommer stjäla valet"

Biden konstaterade att det kan komma att dröja innan resultatet står klart.

– Det är inte över förrän varje röst är räknad. Vi kan ha resultatet så tidigt som imorgon bitti, men vi måste vara beredda på att det tar lite tid.

Det dröjde bara några få minuter efter Bidens tal i Delaware innan president Donald Trump kontrade via Twitter.

”Jag kommer att göra ett uttalande i natt. En stor SEGER!”, skrev han och fortsatte:

”De försöker att STJÄLA valet. Vi kommer aldrig låta dem göra det.”

Den senare tweeten flaggades snabbt av Twitter för ifrågasatt eller vilseledande innehåll, enligt bedömare på grund av att ett val inte går att ”stjäla”.