Radar · Utrikes

Biden i ledning – Trumpkampanj vill stoppa räkning

Trump-anhängarna Kurt och Kent Eberhardt firar valdagen i Lewiston, Idaho.

Under den nagelbitande rösträkningen i USA:s presidentval fortsätter ordkriget mellan de båda kampanjerna. President Donald Trump tar ut segern i förskott men utmanaren Joe Biden är också segerviss. Trumpkampanjen begär att rösträkningen stoppas i flera nyckelstater.

Joe Biden har segrat i Wisconsin och utökar sin ledning med tio viktiga elektorsröster, enligt prognoser från AP och CNN. Biden leder därmed med minst 237 elektorsröster mot 214 för Trump. Trump vann i Wisconsin 2016.

Bidens kampanjchef Jennifer O’Malley Dillon säger att hon tror att Demokraternas kandidat kommer att ha säkrat de 270 elektorer som krävs för seger redan under onsdagen.

Biden gör under dagen ett offentligt framträdande, enligt amerikanska medier.

Men Trumpkampanjen ger sig inte utan strid. Det skiljer bara runt 20 000 röster mellan de båda kandidaterna i Wisconsin och Trumplägret begär omräkning.

”Det har förekommit rapporter om oegentligheter i flera counties i Wisconsin vilket väcker allvarligt tvivel på giltigheten”, säger Trumps kampanjchef Bill Stepien i ett uttalande.

Vill stoppa räkning

Trumpkampanjen har också gått till domstol med krav på att rösträkningen ska pausas i delstaten Michigan, där Joe Biden leder knappt, och i Pennsylvania, där Trump har ett övertag.

Motiveringen i bägge fallen är att Trumpkampanjens observatörer inte fått tillräcklig översyn över rösträkningen.

CNN rapporterar om tumult från en rösträkningscentral i Detroit, Michigan, där frivilliga observatörer ska ha avvisats av polisen efter trängsel.

Trumpkampanjen begär också att USA:s högsta domstol ska riva upp ett domstolsbeslut om att poströster ska få registreras fram till fredag i Pennsylvania om de är poststämplade senast på valdagen.

Trumps kampanjchef Bill Stepien sade tidigare att de kommer att gå till domstol för att se till att inga olagliga röster räknas.

– Om vi räknar alla lagliga röster så vinner vi, presidenten vinner, säger han enligt Reuters.

Antyder valfusk

Redan tidigt på onsdagsmorgonen stod det klart att Trump säkrat vågmästardelstaterna Florida, Ohio och Texas. Därmed grusades Bidens förhoppningar om en snabb seger.

– Jag tror att vi är på väg att vinna detta val, utropade Biden hoppfullt inför jublande anhängare vid halv sju på morgonen svensk tid.

En stund senare kom Trump med ett motsatt budskap.

– I mina ögon har vi vunnit, sade presidenten.

Han antydde samtidigt, utan bevis, att valfusk ägt rum – och hotade att ta rösträkningen till Högsta domstolen.

– Vi vill inte att de hittar valsedlar klockan fyra på morgonen och lägger dem till listan, sade Trump.

På Twitter senare under dagen fortsatte han att antyda valfusk och skrev att hans ledning i demokratiskt styrda stater ”trollades bort” av överraskningsröster. Twitter flaggade inlägget som vilseledande.

Rösträkning kan ta tid

Det är oerhört jämnt – och det stora antalet poströster i årets val kan innebära att det slutgiltiga valresultatet kan dröja i flera dagar.

Allas ögon är nu riktade mot Michigan och Pennsylvania. Om Biden håller sin ledning i Arizona (samt på andra platser där han förväntas vinna) kan det räcka med seger i Michigan och för att han ska ta sig hela vägen till Vita huset.

I Michigan är det också knapp fördel Biden, med 95 procent av rösterna räknade där.

I Pennsylvania har Trump, med 83 procent av rösterna räknade, för närvarande en relativt stor ledning. Många av delstatens röster väntas dock vara färdigräknade först på fredag.

Två andra delstrider som kan bli avgörande är de om Georgia och North Carolina. Trump leder just nu i båda delstaterna, med drygt 90 procent av rösterna räknade.

Fakta: Så här ser läget ut just nu

Just nu (4 november 22.00, svensk tid) leder Joe Biden sett till de så kallade elektorsrösterna, som är vad som avgör USA:s presidentval. En kandidat behöver stöd av minst 270 av de totalt 538 elektorerna för att bli president.

Biden har i nuläget minst 237 elektorsröster jämfört med Trumps 214. En del nyhetsorganisationer, bland andra AP och Fox News, anser att Biden redan har säkrat Arizona och tilldelar honom 248.

Flera delstater har ännu inte räknat klart sina röster. De som kan komma att bli avgörande är främst två delstater i det så kallade rostbältet: Michigan och Pennsylvania.

Biden har preliminärt ledningen i Michigan och Trump leder i Pennsylvania, men fortfarande kvarstår många framför allt poströster att räkna. Tidsfristen för att ha räknat klart dem varierar beroende på delstat. I Michigan väntas delstatens röster vara färdigräknade onsdag kväll, i Pennsylvania först på fredag.

I Michigan leder Biden med 95 procent av rösterna räknade – 49,8 procent mot Trumps 48,6.

I Pennsylvania leder den sittande presidenten. Med 83 procent av rösterna räknade har Trump 52,3 procent av rösterna; Biden 46,5 procent.

I Maine ser Biden ut att ta hem segern, enligt NBC News och CNN. Maine är en liten delstat med fyra elektorsröster och Biden får minst tre av dem, enligt CNN. Trump får det fjärde, enligt Reuters och Edison Research.

Även Nevada, Arizona, Alaska, Georgia och North Carolina har röster kvar att räkna. Med över 90 procent av rösterna räknade leder Trump i de två sistnämnda, och även i Alaska där dock endast 47 procent av rösterna ännu räknats.

I Nevada leder i nuläget Biden. I Arizona tros Bidens ledning – med 86 procent av rösterna räknade – vara ointaglig för den sittande presidenten.

Joe Biden och Donald Trump

Joe Biden, 77 år, är Demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident 2009-2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.
Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är född i gruvstaden Scranton i Pennsylvania.
Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.
Om Biden vinner presidentvalet i november är han 78 år när han flyttar in i Vita huset. Det skulle göra honom till den äldste tillträdande presidenten i USA:s historia.
Donald Trump, 74 år, är en republikansk affärsman och USA:s president sedan 2017. Han vann presidentvalet 2016 med vallöftet att göra USA stort igen.
Trump föddes i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.
Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovensk-amerikanska Melania Trump sedan 2005.
Trump är den förste presidenten i USA som saknar tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär.

Fakta: Segrar hittills

Donald Trump ser ut att vinna i följande delstater, enligt amerikanska mediebolags prognoser:

Alabama

Arkansas

Florida

Idaho

Indiana

Iowa

Kansas

Kentucky

Louisiana

Mississippi

Missouri

Montana

Nebraska

North Dakota

Ohio

Oklahoma

South Carolina

South Dakota

Tennessee

Texas

Utah

West Virginia

Wyoming

Biden ser ut att segra i följande delstater:

Colorado

Connecticut

Delaware

Hawaii

Illinois

Kalifornien

Maine

Maryland

Massachusetts

Minnesota

New Hampshire

New Jersey

New Mexico

New York

Oregon

Rhode Island

Vermont

Virginia

Washington

Washington DC

Wisconsin