Energi · På gång

På gång

Veterinären Lina Gustafsson har skrivit boken Rapport från ett slakteri.

4/11 Lina Gustafsson är veterinär och har arbetat som officiell veterinär på ett av Sveriges största slakterier. Djurens rätt samtalar med Lina Gustafsson om boken Rapport från ett slakteri och diskuterar vad som behöver göras för att stärka djurskyddet vid slakt av grisar.

Röster som inte får tystna – om hat och hot mot journalister

4/11 I anslutning till Unescos internationella dag mot straffrihet för brott mot journalister, bjuder Sveriges Radio in till ett digitalt frukostseminarium som tar upp frågor om journalisters arbetssituation och om hur hat och hot i förlängningen påverkar demokratin och det fria ordet.

Kustens ekosystem

4/11 Östersjöcentrum arrangerar digitalt seminarium om åtgärder för att skydda och återställa våra kustmiljöer.

Facken och klimatet – hur hänger det ihop?

4/11 Kan vi bromsa klimatförändringarna och samtidigt skapa nya schysta jobb? Hur arbetar facken för en rättvis klimatomställning världen över? Och vilken roll spelar biståndet? Union to union arrangerar ett webbinarium tillsammans med bland andra Sida och LO.

Yttrandefrihet – var går gränsen?

4/11 I september ansökte ett antal aktörer om demonstrationstillstånd på olika platser i landet för att bränna Koranen. Liknande manifestationer har utförts av högerextrema grupperingar. Var går gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp? ABF med flera arrangerar webbinarium.

Hur reformera svensk energi- och miljöbeskattning?

4/11 SNS arrangerar digitalt seminarium om hur effektivt dagens energiskattesystem är. I en ny rapport analyserar forskarna Runar Brännlund och Bengt Kriström dessa frågor kring den svenska energi- och miljöbeskattningen ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Webbinarium: Dags för fossilfria pensioner

5/11 Naturskyddsföreningens granskning av de svenska AP-fonderna visar att fonderna har placerat flera miljarder av våra gemensamma pensionspengar i världens största fossila bolag. Investeringarna är inte bara klimatskadliga, utan riskerar också att orsaka förödelse för människor som bor kring till exempel kolgruvor och oljefält.

Skolstrejk för klimatet

6/11 Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet. I Stockholm samlas man – med coronaavstånd – utanför riksdagshuset. I Göteborg samlas man på Gustav Adolfs torg.

Gotland Pride

9–14/11 Gotlands eget Pride invigs digitalt den 9 november. Festivalen är coronaanpassad med en hel del digitala event som föreläsningar och workshops. På plats finns också regnsbågskafé, filmvisningar och konstutställningar.

Digital vecka: Psykisk hälsa

9–13/11 Medborgarskolan arrangerar en temavecka om psykisk hälsa i form av digitala föreläsningar, workshops och kultur. På schemat finns programpunkter med Sucicide Zero och om psykisk ohälsa under coronapandemin.

Vår gröna ekonomi – vilka är vägarna som tar oss dit?

10/11 Naturskyddsföreningen har samlat en panel med sakkunniga för att diskutera vad vi behöver göra för att skapa en hållbar samhällsomvandling. Behöver vi arbeta mindre, skapa cirkulära resursflöden eller reglera bankernas kreditgivning?

Ekonomisk frihet och våld i nära relationer

10/11 Med hjälp av data över sjukhusinläggningar för misshandel och lönestatistik undersöker nationalekonomen Sanna Ericsson bland annat vad som händer med mäns våld mot kvinnor när kvinnors ekonomiska position förbättras. Ett digitalt seminarium arrangerat av SNN.

Matematiken som styr våra liv

10/11 Naturvetenskapliga fakulteten vid GU och Folkuniversitetet presenterar ett digitalt samtal mellan forskare om bland annat artificiell intelligens, självkörande bilar och robotar i vården. Vilka samhällsfunktioner styrs i dag av AI och vad händer om de felar?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV