Radar · Utrikes

Många journalistmord i Honduras

Många journalister dödas varje år i Honduras.

Mord och våld mot journalister i Honduras fortsätter. Totalt har 87 journalister mördats i Honduras under de senaste tjugo åren. Och våldet fortsätter.

Det sydamerikanska Honduras är ett av de farligaste länderna i världen för journalister att jobba i. De senaste 20 åren har 87 journalister mördats i landet och i 97 procent av fallen har ingen dömts, skriver sajten Global Bar.

De senaste månaderna har flera våldsamma händelser skakat om landet, rapporterar Journalisten, i september i år sköts frilansjournalisten Luis Alonzo Almendares med tre skott av två personer på en motorcykel i staden Comayagua. Han rapporterade återkommande om misstänkt korruption i Comayagua.

Kort efter attacken sände Luis Alonzo Almendares live på sin Facebooksida där man hör Luis Alonzo Almendare säga att han blivit skjuten och ber förbipasserande om hjälp.

”Åh herre … Min Gud, hjälp mig … Hjälp mig, Herre, jag har precis skjutits av flera män … Hjälp mig snälla … Jag behöver en ambulans, jag blöder, jag måste …”.

Luis Alonzo Almendares är den tredje journalisten som mördats i Honduras i år, första juli, mördades journalisten Germán Vallecillo och fotografen Jorge Posas i staden La Ceiba, cirka 280 km norr om huvudstaden Tegucigalpa.

Enligt en rapport från International Press Institute (IPI) är Honduras det näst mest dödliga landet i världen för journalister (Mexiko dödligast). Där de främsta orsakerna är en dödlig mix av narkotikahandel, institutionell svaghet och omfattande korruption i landet.

2019 – minst dödliga året på 16 år

Enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers dödades dödades totalt 49 journalister i tjänsten 2019. Vilket var det minst dödliga året för journalister på 16 år. 2019 satt 389 journalister fängslade och 57 journalister hölls som gisslan.

Av de 389 journalister som fängslades förra året satt nästan hälften av dem frihetsberövade i bara tre länder: Kina, Egypten och Saudiarabien. Där Kina var värst med 120 fängslade journalister.