Radar · Integritet

Fler stater i USA legaliserar cannabis

 Cannabisrökning i Colorado, som legaliserade cannabis år 2014.

Samtidigt som amerikanerna gick till val för att välja president – Joe Biden eller Donald Trump – röstade fem stater i USA om legalisering av cannabis. Hittills räknade röster visar att Arizona, Montana, New Jersey och South Dakota är på väg att godkänna legalisering av cannabis.

Enligt preliminära mätningar under onsdagen kommer fyra delstater i USA att legalisera marijuana för både fritids- och medicinskt bruk, enligt ABC news. I folkomröstningar i New Jersey, Arizona och South Dakota röstade en majoritet ja till rekreationellt bruk av cannabis och i Mississippi, som endast röstade om medicinsk cannabis, sa en majoritet ja till behandling vid allvarliga sjukdomstillstånd.

De  aktuella  siffrorna  ligger  i Arizona på 60 procent, New Jersey 67 procent, Montana 60  procent och South Dakota 53 procent, enligt Leafly. Den amerikanska webbplatsen har även rapporterat om ytterligare en omröstning i Oregon att avkriminalisera alla droger, som preliminärt har fått 61 procents stöd.

Oregon kan bli först i USA att avkriminalisera innehav av droger som heroin, kokain och LSD. The Oregon drug initiative innebär att personer som grips med små mängder tyngre droger kan undvika rättegång och eventuell fängelsepåföljd genom att betala böter och delta i ett drogrehabiliteringsprogram, enligt The guardian.

”Dagens seger är en historisk markering att det är dags att sluta kriminalisera människor för droganvändning”, säger Kassandra Frederique, vd för organisationen Drug Policy Alliance till tidningen.

Om de fem delstaterna legaliserar cannabis går antalet i USA upp från elva och District of Columbia till 15 delstater där cannabis är lagligt.

Cannabis är inte lagligt på federal nivå men sedan president Barack Obama har den federala regeringen i allmänhet inte blandat sig i staternas lagar om cannabis. Opinionsundersökningar visar att legalisering stöds av en majoritet republikaner, som i högre grad har varit negativa, jämfört med demokrater och oberoende, enligt den amerikanska webbplatsen Vox.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV