Radar · Morgonkollen

Fortsatt demokratisk majoritet i representanthuset

Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset.

Presidentvalet är ovisst, senatsvalet likaså. Men USA:s representanthus ser ut att förbli kontrollerat av Demokraterna. Med närmare hälften av valkretsarna räknade hade partiet behållit flera av de stolar som kunde ha bytt parti.

Samtliga 435 platser i representanthuset står på spel under natten, men få trodde att Republikanerna skulle lyckas överta majoriteten i kammaren, där Demokraterna inför valet hade 232 stolar.

Och vid fyratiden på morgonen, svensk tid, utropade såväl Fox News som NBC en fortsatt demokratisk majoritet i kammaren.

Republikanerna hade då inte lyckats ta tillbaka de över 40 distrikt som de förlorat i valet 2018, när många väljare ville visa sitt missnöje mot president Donald Trump.

De mest uppmärksammade av de tidigt utropade nya medlemmarna i representanthuset var dock båda republikaner.

I Georgia vann som väntat Marjorie Taylor Greene från Georgia, som gick till val med parollen ”Rädda Amerika, stoppa socialismen”. Hon har skapat rubriker genom att hylla konspirationsrörelsen Qanon och har i sin tur lyfts av Donald Trump som en framtida republikansk stjärna.

Och i Texas gick Ronny Jackson mot en seger i sitt distrikt, som på förhand sågs som säkert republikanskt. Jackson är mest känd utanför politiken då han sedan 2013 arbetat som presidentens läkare och om Donald Trump sagt att denne har fantastiska gener och skulle kunna bli 200 år gammal.