Radar · Morgonkollen

Putin vill ha Gud i grundlagen

Rysslands president Vladimir Putin vill blanda in Gud när han skriver om författningen.

Gud ser ut att få en egen plats i Rysslands författning – och lagtexten föreslås också slå fast att giftermål endast kan ingås mellan en man och en kvinna.

President Vladimir Putin håller på att få igenom en större författningsreform, som viktar om maktbalansen i Rysslands styrande skikt, inför nästa mandatperiod då han enligt nuvarande skrivning inte har lov att ställa upp.

Putin lade i måndags fram en rad tillägg inför det att statsduman ska behandla reformförslaget på nytt om en vecka. I förslaget som ligger på bordet omnämns det ryska folkets ”tro på Gud” och det stipuleras att giftermål endast är till för heterosexuella, meddelar kammarens vice talman Pjotr Tolstoj.

Majoriteten av ryssar ser sig själva som ortodoxt kristna, men Ryssland är en sekulär stat. Den rysk-ortodoxa kyrkans högste ledare, patriarken Kirill som ofta framträder tillsammans med Vladimir Putin, har ivrigt förespråkat att Gud ska få ta plats i grundlagen.

En annan ny formulering ska hindra Ryssland från att någonsin släppa ifrån sig territorier, för att ytterligare befästa sitt anspråk på den annekterade Krimhalvön, eller Kurilöarna som Japan gör anspråk på.

Ett annat tillägg ska skydda den ryska historieskrivningen, syftandes framför allt på Röda arméns insatser i andra världskriget. Det ska också sättas på pränt att Ryssland formellt och juridiskt är Sovjetunionens efterträdare som statsbildning, skriver Interfax.

En folkomröstning om författningsreformen planeras till den 22 april.