Radar · Miljö

Protester mot Preemraff efter anklagelser om greenwashing

Preemraff är Skandinaviens största oljeraffinaderi.

Utbyggnaden av oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil orsakar stor debatt. Hundratals miljöaktivister samlas under dagen för att protestera, rapporterar P4 Väst.

Nästa vecka startar förhandlingarna om raffinaderiets framtid i Miljööverdomstolen. Men redan idag ska miljöaktivister samlas i Lysekil för att protestera mot Preems planer. Enligt polisen kommer trafiken påverkas under dagen då hundratals demonstranter väntas.

Nätverket Jordens vänner anklagar även Preem för greenwashing. Anklagelserna följer på att Preem betalat för annonser i tidningar där utbyggnaden framställs som klimatsmart lösning. Bara fördelarna lyfts i annonserna som utformats som nyhetsartiklar. De många nackdelarna som kommer med att öka oljeraffinaderiets kapacitet nämns inte.

– Man betonar att man ska minska på svavelutsläppen men man talar inte om vilka andra negativa saker som händer, när man ökar produktionen med tjugo procent av diesel och bensin, säger Hugo Norell, som arbetar ideellt för Jordens vänner, till P4 Väst.

Enligt forskaren Maria Grahn på Chalmers i Göteborg innehåller annonserna dock inte några faktafel. Preems presschef Dani Backteg säger att informationen på deras hemsida kan uppfattas som ensidig. Han tillbakavisar däremot att företaget ägnar sig åt greenwashing.

Enligt Jordens vänner är den ensidiga informationen i annonserna som ser ut som nyhetsartiklar ett sätt att lura den som läser att företaget gör rätt – mitt under pågående klimatkris.