Radar · Morgonkollen

Kampen står mellan Biden och Sanders

Joe Bidens anhängare har hittills anledning att vara nöjda.

Joe Biden kliver fram som den stora utmanaren till Bernie Sanders i kampen om vem som ska utmana Donald Trump i presidentvalet. – Det är förvånande att det blev en så stor seger för Biden, säger USA-kännaren Elizabeth Walentin om supertisdagens primärvalsresultat i USA.

Presidentaspiranterna Joe Biden och Bernie Sanders vinner i så gott som samtliga av supertisdagens delstater.

– Biden ser ut att gå bra i de södra, konservativa delstaterna, vilket var vad han behövde, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines.

Den förre vicepresidenten går även bra i delstater som Sanders väntades ta hem segern i, till exempel i Texas.

– Det är en tydlig och stor seger för en kandidat som för bara några veckor sedan ansågs vara helt ute. Det är hans stora återkomst, säger USA-kännaren Elizabeth Walentin.

– Biden kom tillbaka i lördags i South Carolinas primärval som ett huvudalternativ till Bernie Sanders. Den strategin ser ut att fungera väl, säger Dennis Goldford.

Bloomberg ett frågetecken

Miljardären och den tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg klev i och med supertisdagen in i kampen om en presidentnominering på allvar och fanns för första gången hittills under primärvalssäsongen med på röstsedeln. Men hans insats blev snarare ett frågetecken än ett utropstecken.

Han ser ut att nå 15-procentsspärren i flera delstater, vilket innebär att han får delegater. Samtidigt vinner inte Bloomberg på något håll, med undantag för lilla Amerikanska Samoa, där han får varannan röst. Bloombergs stab har tidigare sagt att det handlar om att vinna delegater, och inte delstater.

– Men han verkar gå bättre på många håll än exempelvis (Elizabeth) Warren, och ingen har jobbat hårdare än hon. Men siffrorna är väldigt fragmentariska ännu, säger Goldford.

Förtidsröster en osäkerhetsfaktor

Enligt NBC kommer Bloomberg att omvärdera sin kampanj på onsdagen.

– Han plöjer sig inte igenom det här med någon stor styrka i alla fall, säger Goldford om supertisdagens resultat.

Goldord tror att det finns två huvudkandidater när supertisdagen summeras – frågan är om det kommer att finnas ett tredje alternativ eller inte.

TT: Vad tycker du att svenska läsare ska hålla ett extra öga på den närmaste tiden?

– Kalifornien har flest delegater, en tredjedel av alla supertisdagens delegater står på spel där. Så vi kommer inte att veta någonting de närmaste 24 timmarna.

Goldford poängterar att det varit många, inte bara i Kalifornien, som röstat tidigt.

– Och de kan inte ändra sig, så rösterna på Klobuchar, Steyer och Buttigieg finns inte längre i mixen. Så vi vet inte hur de hade röstat om de röstat senare. Allt vi kan säga nu är att Biden ser ut att fortsatt hålla som ett livskraftigt alternativ till Sanders. Men Sanders ska ha stort stöd i Kalifornien, så vi kan inte veta hur kvällen blir innan vi vet hur det går i Kalifornien.