Zoom · Analys

Biden allt starkare

Joe Bidens läge inför det amerikanska presidentvalet förbättrades dramatiskt natten till i dag.

Super Tuesday kallas den i USA, dagen då nära en tredjedel av alla delegater till Demokraternas konvent utses. Stora stater som Kalifornien och Texas och ett antal mindre stater röstar första tisdagen i mars på vem de vill ha som Demokraternas presidentkandidat.

I valet utses delegater som kommer att rösta på partiets konvent i juli. Valen i de olika delstaterna hålls inte samma dag, utan är utspridda under ett halvår. De första fyra delstaterna med början i Iowa gav inga särskilda besked annat än det som alla redan visste. Bernie Sanders är den starkaste kandidaten på vänsterkanten. Men de mer moderata kandidaterna var många och splittrade siffrorna för dem.

Nattens primärval i USA skakade om ett ganska slött race och gav ett tydligt besked. Det kommer att stå mellan Sanders och Biden. Efter att plötsligt tre moderata kandidater, Steyer, Klobuchar och Buttigieg, hoppade av valet blev Biden huvudvalet för mer konservativa och mittenlutande väljare.

Fungerande strategi

Det pratas i amerikanska medier om att det skulle ha varit Barack Obama som såg till att åtminstone Buttigieg hoppade av, att avhoppen var ett sätt att försöka stoppa Sanders innan han skaffat sig en alltför stor ledning. Oavsett om det var en medveten strategi eller inte fungerade det onekligen.

När detta skrivs har ännu inte alla nattens röster räknats men tendensen är tydlig. Biden vann Texas knappt och Sanders tog hem Kalifornien. I övriga stater var Biden den starkaste, men Sanders plockade en hel del delegater också där. Joe Biden har 397 delegater och Bernie Sanders 356, med drygt 120 ytterligare delegater fördelade på andra, svagare kandidater.

Elizabeth Warren kommer att kämpa vidare, men har ännu inte fått någon betydande seger i någon delstat
Elizabeth Warren kommer att kämpa vidare, men har ännu inte fått någon betydande seger i någon delstat. Foto: Patrick Semansky/TT

Några hundra delegater till ska utses innan supertisdagen är över och det troligaste är att de kommer att förstärka situationen som den ser ut nu. Biden och Sanders kommer antagligen att gå vidare som de två personer som Demokraterna kommer att strida om ända in i mål. Elizabeth Warren kommer att kämpa vidare, men har ännu inte fått någon betydande seger i någon delstat. Michael Bloomberg har sagt att han ska utvärdera sin kampanj efter tisdagens val och med bara en tiondel av Bidens delegater, strax efter Warren, kommer han att få svårt att argumentera för att han ska fortsätta att ösa sina egna pengar över sin historiskt unikt dyra kampanj.

Progressiv besvikelse

Bland progressiva grupper var hoppet stort inför nattens val. De uppskruvade förväntningarna efter Sanders starka inledning blev dock till en fråga snarare än ett svar. Redan några timmar efter att vallokalerna började stänga i de olika delstaterna hördes besvikna röster från radikala delar av partiet. Många hade trott att Sanders skulle komma ut ur nattens val med en ledning på upp till 250 delegater. Han kan ännu gå ikapp eller om Biden, många röster återstår att räkna, men den övergripande bilden är tydlig även om valet långt ifrån är avgjort.

Det relativt dåliga resultatet behöver inte betyda att Sanders inte kan bli presidentkandidat. Sanders kampanj bygger på en stark rörelse som består av olika grupper och rörelser, antirasister, gröna grupper, feminister och andra radikala grupper. De kommer inte att ge upp, även om det just nu ser svårare ut att få en radikal presidentkandidat. En dryg tredjedel av delegaterna kommer att ha utsetts när nattens val är färdigräknade, så det återstår att utse en definitiv majoritet. Problemet kommer att bli att hålla emot Bidens framgångar. För hans stora framgångar är i ärlighetens namn det tydligaste resultatet av supertisdagen.