Radar · Integritet

Sudan förbjuder kvinnlig könsstympning

Sedan diktatorn Omar al-Bashir avsattes har arbetet för kvinnors rättigheter i samhället ökat, och möjliggjorts.

I Sudan har ett landsomfattande förbud mot kvinnlig könsstympning införts. Tidigare har regionala förbud funnits – men under den före detta diktatorn Omar al-Bashir var inte ett nationellt förbud aktuellt.

Kvinnlig könsstympning orsakar ofta livslånga komplikationer och lidande. Njurinfektioner, urinvägsinfektioner och smärta vid samlag är några av konsekvenserna. Det är även ett mycket farligt ingrepp som kan orsaka stora och livshotande blödningar när det utförs.

I Sudan har 87 procent av alla kvinnor mellan 14 och 49 år utsatts för någon form av könsstympning enligt FN. Omfattningen av ingreppet kan variera. Men nu har Sudan förbjudit kvinnlig könsstympning och den som utför det riskerar upp emot tre år i fängelse, rapporterar BBC. Den nya lagen anses vara en seger – även om det också finns en viss oro för att de som fortsatt kommer utsättas för ingreppet på grund av rådande normer kommer falla offer för ännu mer osäkra och farliga ingrepp. Det är en ny era för kvinnliga rättigheter i Sudan, enligt aktivister som nyhetsbyrån Reuters pratat med.

Kvinnlig könsstympning har varit förbjudet i vissa regioner i Sudan sedan tidigare. Studier från flera andra afrikanska länder där förbud införts visar också att stympningen trots det fortsätter, rapporterar BBC. Enligt BBC:s Sudanexpert, Mohaned Hashim, har det länge förekommit försök att bannlysa kvinnlig könsstympning i hela Sudan. Men den före detta diktatorn Omar al-Bashir och hans regering ignorerade rekommendationerna.

Kvinnor hade sedan ledande roller inom den rörelse som avsatte al-Bashir i april 2019. I november 2019 upphävdes även en lag som bestämde hur kvinnor skulle klä och bete sig i offentligheten. Lagen har ansetts vara ett sätt att förhindra kvinnor från att delta i det offentliga livet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters godkändes den nya lagen som förbjuder kvinnlig könsstympning i hela Sudan den 22 april. Den som utför ingreppet, antingen på sjukhus eller illegalt, riskerar böter eller upp till tre år i fängelse.