Radar · Miljö

Storpack ökar matsvinnet

"Dumpstrare" räddar fullt ätbar mat från att kastas genom att ta den från en livsmedelsbutiks soptunnor,.

Att ha flera, mindre förpackningar kan minska miljöpåverkan, enligt en ny studie. Skälet är att stora förpackningar ger större matsvinn.

– Förpackningar målas ofta upp som en stor miljöbov, men är nödvändiga för att transportera och skydda maten. Vi borde i stället fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs då matsvinnet har större påverkan på klimatet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och ansvarig för studien i ett pressmeddelande.

Tillsammans med sina kollegor vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet RISE har Helén Williams kartlagt matsvinn hos svenska konsumeter. Under en vecka fick 37 hushåll i Karlstad och Stockholm mäta sitt matavfall och delta i intervjuer. Att förpackningarnas utformning har större betydelse för mängden svinn än tidigare forskning visat var ett av resultaten.

– Att uppmuntra till mer portionsförpackat, i en tid när många vill ta bort förpackningar helt, är kontroversiellt. Men forskning visar att livsmedel som förpackas bättre, exempelvis i mindre portioner, och kan ätas upp i större utsträckning är bättre för klimatet även om mer förpackningsmaterial används, säger Heléne Williams.

Studien visar också att 16 procent av maten slängdes för att bäst-före-datum passerats eller på grund av osäkerhet kring hållbarhet.

Globalt kasseras ungefär en tredjedel av all mat som produceras. I Sverige står konsumenterna får 70 procent av svinnet, enligt Naturvårdsverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV