Att ha flera, mindre förpackningar kan minska miljöpåverkan, enligt en ny studie. Skälet är att stora förpackningar ger större matsvinn.
– Förpackningar målas ofta upp som en stor miljöbov, men är nödvändiga för att transportera och skydda maten. Vi borde i stället fokusera på att förpacka maten så att mindre mat slängs då matsvinnet har större påverkan på klimatet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och ansvarig för studien i ett pressmeddelande.
Tillsammans med sina kollegor vid Karlstads universitet och forskningsinstitutet RISE har Helén Williams kartlagt matsvinn hos svenska konsumeter. Under en vecka fick 37 hushåll i Karlstad och Stockholm mäta sitt matavfall och delta i intervjuer. Att förpackningarnas utformning har större betydelse för mängden svinn än tidigare forskning visat var ett av resultaten.
– Att uppmuntra till mer portionsförpackat, i en tid när många vill ta bort förpackningar helt, är kontroversiellt. Men forskning visar att livsmedel som förpackas bättre, exempelvis i mindre portioner, och kan ätas upp i större utsträckning är bättre för klimatet även om mer förpackningsmaterial används, säger Heléne Williams.
Studien visar också att 16 procent av maten slängdes för att bäst-före-datum passerats eller på grund av osäkerhet kring hållbarhet.
Globalt kasseras ungefär en tredjedel av all mat som produceras. I Sverige står konsumenterna får 70 procent av svinnet, enligt Naturvårdsverket.