Radar · Politik

Norwegian räddas av stat och aktieägare

Flygbolaget Norwegian ser ut att överleva tills vidare. Aktieägarna accepterar företagsledningens krisplan och därmed kan bolaget också få del av statliga norska krispaket.

På en extra bolagsstämma på måndagsmorgonen röstade aktieägarna ja till ledningens plan. Denna bygger på en nyemission värd upp till 400 miljoner norska kronor som innebär att de som lånat ut pengar till det blödande bolaget får sina lån omvandlade till aktier. Därmed går dagens ägare från att äga hundra procent av bolaget till fem procent, rapporterar den norska affärstidningen Dagens näringsliv.

Innan bolagsstämman gjorde Norwegians ledning en uppgörelse med de företag som de hyr flygplan av. Uppgörelserna med aktieägare, långivare och uthyrare gör nu att bolaget också kan få ta del av den norska statens krispaket.

– Jag är väldigt glad för uppslutningen från alla, skriver Norwegians grundare Björn Kjos i ett SMS till Dagens näringsliv.

Coronapandemin har slagit hårt mot flygbranschen. I norden har jättarna SAS och Norwegian tidigare permitterat en majoritet av personalstyrkan, medan Bra ansökt om rekonstruktion. Ute i Europa är läget detsamma. Redan i mitten av mars vädjade Lufthansa om statligt stöd från Tyskland, Schweiz, Belgien och Österrike. Bolaget säger sig nu vara nära en uppgörelse med den tyska regeringen, rapporterar TT.