Energi

Kan själv: Lappa och laga med Malin

Den här byxlinningen höll på att ge upp helt och hållet, men så länge det finns tyg finns det hopp.

När jag var barn på sextiotalet snurrade de ekonomiska hjulen för fullt. Det var nästan en plikt att ständigt köpa nytt. Att konsumtion skulle vara något problematiskt tyckte bara flummiga hippier och de dominerade inte samhällsdebatten direkt. Men med tiden har vi fått hacka i oss att det inte fungerar att bara köpa nytt hela tiden. Naturen och vi själva pallar inte för det.

Eftersom jag lovade mig själv att inte köpa några nya kläder, förutom underkläder, för ett par år sen har jag blivit tvungen att antingen köpa second hand eller att laga och lappa dem jag redan har. Vid det här laget har jag inga jeans som inte är mer eller mindre fyllda med lappar.

Jag gör det så enkelt jag kan för mig. Oftast sicksackar jag bara dit en lapp med symaskin. Om det är ett par byxor som jag är särskilt förtjust i lägger jag ner lite extra kärlek och möda på lagningen. Eftersom jag spar gamla byxor som inte längre går att fixa har jag ett litet lager av reservdelar. Det är inte så svårt att flytta en ficka eller nån annan del från ett par byxor till ett annat par, till exempel. Dragkedjor är lite puligare, med lite träning går det också.

Det finns många metoder för lite mer eleganta lagningar, en som har kommit på modet på senare år är sashiko, en teknik från Japan som inte bara handlar om lagning utan också gör klädesplagget vackert, ger det nytt liv. Ett plagg som lappats med den tekniken utvecklas med tiden, förvandlas långsamt.

Syres lappningsexpert Malin Bergendal använder sig av olika tekniker, en del som har inspirerats av sashiko, och hon beskriver i veckans Kan själv hur man enkelt kan laga sina kläder. Den som är intresserad av mer traditionell sashiko hittar information i massor på nätet.

Extra stark lagning

Lappen på insidan kommer inte att synas utanpå
Lappen på insidan kommer inte att synas utanpå. Foto: Malin Bergendal.

På byxknän och liknande gör det inte så mycket om lagningen blir lite tjockare, bara den håller. Här var det hål på knät och tyget omkring (glesvävt linne) var också på väg att sönder.

1. Klipp ut en lapp i ett kraftigt tyg, större än hålet och det mest slitna området.

2. Fålla lappen.

3. Vänd byxbenet ut-och-in och sy fast lappen. Börja i mitten och sy fram och tillbaka över hela lappen. Det spelar ingen större roll vilken färg du har på tråden eller lappen, för ingendera kommer att synas när du har byxorna på dig. Sy sedan fast kanterna med små kaststygn. Se till att det inte blir veck på utsidan.

4. Välj ut en lapp som ska sitta ytterst. Välj ett tunnare tyg som antingen liknar tyget i byxorna eller passar ihop med det (till exempel kontrasterar på ett snyggt sätt). Det kan vara lite större eller lite mindre än den tjocka lappen, men helst inte precis lika stort, eftersom båda lapparna då kommer att belasta samma delar av ursprungstyget.

5. Fålla den tunna lappen.

6. Vänd byxbenet rätt och sy fast den tunna lappen på samma sätt, börja i mitten och sy fram och tillbaka. Om du vill kan du göra stygnen till en dekoration i sig.

På utsidan är det ett tunt tyg med lite mönster och färger som passar ihop med underlaget
På utsidan är det ett tunt tyg med lite mönster och färger som passar ihop med underlaget. Foto: Malin Bergendal.

Laga hål i armhålan eller i grenen för hand

.Lapp i armhålan på en tunika i bomullstrikå. Foto: Malin Bergendal

1. Klipp ut en lapp som är lite större än hålet. Använd ett tunt tyg, så lagningen inte känns bylsig. Välj en färg som antingen liknar plaggets färg eller passar ihop med den – en lapp kan vara dekorativ.

2. Sätt i nålen nära hålet. Använd en tråd som passar i färg. Jag brukar använda dubbel tråd för att den inte ska glida ur nålen, men det syns mindre med enkel.

3. Sy fast lappen inifrån och ut, fram och tillbaka, med stygn över hela. Då kommer lappen att följa plaggets form och den får en större kontaktyta, vilket är mer skonsamt mot tyget.

4. Vik sedan in kanterna på lappen och sy runt om med små kaststygn, inte för hårda, för då blir det veck.

Insidan är mindre prydlig
Insidan är mindre prydlig. Stygnen tvärs över lappen är stora på insidan och mindre på utsidan. Det är inte första gången den här armhålan lagas. Det mörkt blågröna är resterna av den förra lappen. Foto: Malin Bergendal.

Stoppa stickat

Vantar, sockor och tjocktröjor kanske inte känns som högsta prioritet just nu, men deras tid kommer. Jag tror att vi fick någon lektion i stoppning i syslöjden på 70-talet, men ingen brydde sig om sånt och som vuxen fick jag uppfinna hjulet på nytt. Det är skönt att inte behöva överge sina favoritvantar bara för att det går hål.

Här är det hål
Här är det hål. Där nålen är har det också börjat gå hål, som jag har sytt igen med lite enkla stygn, och nu är det dags för det större hålet. Foto: Malin Bergendal.
Använd ett liknande garn och en stoppnål
Använd ett liknande garn och en stoppnål. Sy tvärs över hålet. Sy sedan tvärs över hålet åt andra hållet och låt nålen gå växelvis över och under de trådar du precis har sytt. Se till att sy i alla lösa maskor omkring hålet, så det inte växer. Fäst garnet med några stygn fram och tillbaka. Foto: Malin Bergendal.
.Klart. Det hade varit snyggare med garn i precis rätt färger och jag ser minst ett stygn som är för långt. Men när tittar man så nära? Vanten är hel i alla fall. Foto: Malin Bergendal

Bilder och lappningstips: Malin Bergendal.

Jerker Jansson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV