Radar · Integritet

Granskningsnämnden fäller SVT:s ”Tranståget”

SVT:s Uppdrag granskning fälls av  Granskningsnämnden för radio och tv.

Uppdrag gransknings dokumentär Tranståget och tonårsflickorna i SVT har fällts av Granskningsnämnden för radio och tv. Fällningen gällde intrång i enskilds privatliv i granskningen av transvård.

Tranståget och tonårsflickorna, som sändes i april 2019, handlade om könsdysfori bland unga och lyfte fram transpersoner som ångrat sina könskorrigeringar.

Socialstyrelsen definierar könsdysfori som ett psykiskt lidande eller en försämrad förmåga att fungera i vardagen orsakad av att könsidentiteten inte stämmer överens med det kön som tilldelades juridiskt vid födseln.

Nu fälls programmet för att ha stridit mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Det uppger Elin Ackerberg, Myndigheten för press, radio och tv, till Veckorevyn. Enligt nämnden kunde en person, som inte medverkade i programmet, identifieras genom förälders deltagande. I beslutet står att avslöjande uppgifter om personens kontakt med könsbekräftande vård var ett intrång i den personliga integriteten.

"Tonårsflickorna"

Enligt Sveriges television, SVT, skrev nämnden att intrånget inte var av ”oavvisligt allmänt intresse”.

”Det känns konstigt att jag är en av de där ’tonårsflickorna’ de pratar om i programmet. För det var så jag blev framställd. Men jag är 21 år och jag är en man”. Det skrev anmälaren, enligt SVT.

Granskningsnämnden fick ett 100-tal anmälningar. Anmälarna ansåg till exempel att programmet var vinklat och inte visade transpersoners verklighet, att det innebar en risk för transpersoners möjlighet till liv genom att ifrågasätta tillgång till hormoner eller operationer samt kritiserade dokumentärens namn för att ge intryck av att en transperson hänger på en trend.

Föreningen för transpersoner i Sverige, FPES, skrev efter programmet på sin webbplats att de anser att Uppdrag gransknings redaktion inte belyst vissa frågor och utelämnat personer som det gått bra för.

”Behandlingen av transbarn med könsdysfori sänker kraftigt suicidtalet i den gruppen. Vi vet att suicidfallen är starkt överrepresenterade hos dessa barn och ungdomar i jämförelse med andra jämnåriga. Ingen vill att siffran ska öka igen på grund av förhastade åtgärder efter det att enstaka individer ångrat sina tidigare beslut. Ett positivt behandlingsresultat i 98–99 procent av fallen är sanslöst bra i alla vårdsammanhang.”

Frias även i delar

Men programmet frias gällande mediets genomslagskraft samt opartiskhet och saklighet. Enligt SVT går beslutsformuleringarna ”i kortfattat ut på att nämnden kan ha förståelse för några av anmälarnas invändningar, men att det inte finns några sådana brister i programmet så att det ska fällas”.

Enligt nämnden finns förståelse för att personer med ett annat pronomen kan uppfatta det som stötande att kallas flickor i programmet men mot bakgrund av vilka definitioner som använts i Socialstyrelsens databaser och att medverkande läkare talade om ”flickor” ansågs dokumentären inte strida mot bestämmelsen om mediets genomslagskraft.

Granskningsnämnden ska utreda andra delen av dokumentärserien.