Radar · Morgonkollen

Falsk virusnyhet om Sverige blev klickraket

En påhittad historia om hur Sverige hanterar coronapandemin har blivit en av de mest delade i ryskspråkiga medier.

Den azeriska sajten Haqqin har publicerat en artikel som går ut på att Sverige avstår kampen mot det nya coronaviruset och att svenskarna har uppfattningen att viruset inte hotar människor, rapporterar SVT Nyheter.

Sajtens artiklar om väst beskrivs av oppositionella som ryska beställningsverk.
Artikeln illustreras med sommarbilder från förra året och innehåller påstådda citat från triatleten Joanna Soltysiak, där hon uppmanar andra idrottare att komma till Sverige, eftersom alla sportevenemang pågår som vanligt. I artikeln berättar hon även om en smittad läkare som får fortsätta att jobba på sjukhuset.

Men Joanna Soltysiak har inte medverkat i någon intervju, skriver hon i ett mejl till SVT: ”Jag blev väldigt förvånad och var inte medveten om någon artikel. Jag har definitivt inte varit i kontakt med någon media överhuvudtaget. Det hela är surrealistiskt.”

Enligt analysverktyget Crowdtangle har artikeln omkring 280 000 interaktioner på Facebook och är därmed en av de mest delade om Sverige på ryskspråkiga sajter.

Den aktuella sajten styrs enligt två oppositionella människorättsaktivister av regimen i Azerbajdzjan, och dess artiklar om väst beskrivs som ryska beställningsverk, skriver SVT Nyheter i en analys.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV