Radar · Djurrätt

Döda valar en gåta i Norge

Nu obduceras de döda valarna för att få reda på dödsorsaken.

15 döda valar har sedan den 28 mars flutit upp på land i norra Norge. Dödsorsaken är fortfarande oklar, enligt norska mediebolaget NRK och tidningen Fiskeribladet.

De döda valarna ser ut att ha varit i samma havsområde, väster om Lofoten, när de fortfarande levde. Det visar en undersökning  från norska Meteorologisk institutt, MET, på uppdrag av Fiskeribladet.

Flera forskare trodde  först att orsaken kan ha varit någon seismisk aktivitet som orsakats av till exempel oljeborrning i området.

Men enligt Fiskeribladet, som har kontaktat olika oljebolag och det statliga tillsynsorganet Oljedirektoratet, ska det inte ha varit någon seismisk aktivitet längs den norra kusten i Norge under den här tidsperioden.

En av forskarna här, Eve Jourdain, är grundaren av Norwegian Orca Survey, en forskningsorganisation i Andøya, som de senaste veckorna har arbetat intensivt med att kartlägga och registrera döda valar.

– Vi har tagit prover av djuren så bra vi kan och hoppas få svar när analysresultaten kommer tillbaka, säger Jourdain till Fiskeribladet.

Enligt forskare från Meteorologisk institutt är det naturligt att anta att något har hänt med valarna samtidigt. Nu obduceras de för att få svar på vad som kan ha hänt.