Radar · Djurrätt

Djurkadaver dumpas i skogen

Döda lamm hittades bortslängda i naturen.

Flera djurkroppar och delar av döda djur har hittats på olika platser i Sollefteå kommun. En misstänkt gärningsperson är polisanmäld.

Döda lamm hittades bortslängda i naturen
Döda lamm hittades bortslängda i naturen. Foto: Sollefteå kommun

Efter tips från allmänheten har nyligen flera fall av olaglig dumpning upptäckts. En del döda djur har slängts längs med vägarna i kommunen.

– Vi hittade bland annat ett dödfött lamm i en plastpåse på en rastplats, säger Maria Söderlund, bygg- och miljöchef på Sollefteå kommun till SVT nyheter Västernorrland.

På en plats fanns det ett 20-tal djurkroppar som hade nått olika stadier av nedbrytning. Det var kadaver efter nötkreatur, men även rester av får och älg hittades. SVT rapporterar att det finns misstankar om att kropparna har tippats med hjälp av en traktor. Maria Söderlund konstaterar att det kan vara ett sätt att slippa ta hand om slaktrester och döda djur.

– Vi hoppas att det beror på okunskap, säger hon.

En person har blivit polisanmäld, men det är svårt att hitta ursprungliga djurägare då kadaver och djurdelar saknar märkning. Den misstänkta gärningspersonen erkänner att han har dumpat älgkadaver, men hävdar att han inte äger några djur, rapporterar SVT.

Det finns speciella rutiner för hantering av rester efter nötkreatur, särskilt på grund av risken för smittspridning av exempelvis mjältbrand, mul- och klövsjuka och galna kosjukan. Maria Söderlund berättar att slakterier måste skicka en del av djuren till kremering enligt lag.