Radar · Nyheter

Coronaepidemin: Fortfarande storm i Stockholm

En liten andel av patienterna med covid-19 behöver intensivvård.

Coronaepidemin har fortfarande stormstyrka i region Stockholm. Det är full storm och full styrka i vindarna, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Han har vid flera tillfällen jämfört epidemin med en storm och säger på en pressträff att stormen fortgår.

Men hur långt man kommit i stormen kan han inte säga. Vårdläget i Stockholm är ansträngt, säger han och uppmanar stockholmarna att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi måste pressa ner kurvan och det så fort det bara går, säger Björn Eriksson.

Färre reser

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen, ger en lägesbeskrivning om hur många som passerar tullarna i pendeltrafiken. Det är 35–40 procent nu, jämfört med vanliga dagar.

– Stockholmarna har i hög grad hörsammat uppmaningarna att inte åka om man inte måste.

Samma tendens ses på tunnelbana och bussar, säger Forssman Thullberg.

– Stockholmarna ska ha ett stort tack för att man tagit det på allvar.

Enligt fackförbundet Kommunal har den höga andelen timvikariat bidragit till spridningen av coronaviruset inom äldreomsorgen i Stockholm, rapporterar Ekot.

Mycket människor

– Det är väldigt mycket olika människor i verksamheten som kanske arbetar på olika ställen och det i sin tur leder till smittspridning, säger Ulf Bjerregaard vid fackförbundet Kommunal i Stockholm till Ekot.

I mars var runt 40 procent av personalen inom den kommunala äldreomsorgen i Stockholm visstidsanställd med timlön och 23 procent av arbetstiden utfördes av timvikarier, enligt radions genomgång.