Radar · Politik

Amerikansk vapenlobby förlorar makt och pengar

Vapenlobbyn i USA är inte längre lika ekonomiskt stark som tidigare.

En kombination av USA:s restriktioner runt corona-viruset, motstånd mot vapen och dålig ekonomi har försvagat den stora vapenorganisationen The National Rifle Association. Det uppger nyhetsbyrån AP.

Under mars månad, i skuggan av paniken över coronaviruset, hamstrade amerikaner vapen som aldrig förr. Försäljningen nådde rekordsiffror men det räckte inte för att den amerikanska vapenorganisationen, The National Rifle Association, NRA, skulle kunna behålla sin starka position. 

Organisationen satsade närmare 300 miljoner kronor på Trumps valkampanj under 2016. Idag har NRA inte längre den sortens finansiella muskler. 

Vapenmotståndare har blivit alltfler och organiserat sig i större utsträckning i landet. Inte minst efter skolskjutningen i Parkland, Florida, 2018. 

Då sköts 17 personer till döds och 15 skadades. Skolskjutningen utfördes med en halvautomatisk karbin av typen AR-15, som inköpts på laglig väg.

De senaste veckorna har NRA fått avskeda ett dussintal anställda, infört en fyra dagars arbetsvecka för vissa och sänkt lönerna över hela linjen, inklusive för sin VD,  Wayne LaPierre.

Förutom det och att finansiärerna inte längre strömmar till på samma sätt som tidigare, är NRA:s nationella konvent inställt på grund av coronakrisen.  Donald Trump skulle med stor säkerhet ha närvarat vid det, uppger AP.

Det här gör det svårare för NRA att finansiera årets valkampanj och därmed försöka påverka vem som blir vald till president i USA år 2020.

Eller som Robert J Spitzer uttrycker det, statsvetare och ordförande vid Cortlands universitet:

– Du måste ha en öppen checkbok för att få plats vid det bordet.