Energi

Två barn på samma gång

Lily och Siri har hunnit bli sex år gamla och går i förskoleklass.

Dubbelt upp av allt – såväl glädje och kärlek som oro och trotsutbrott. Att få tvillingar är något som förändrar hela livet. ”Två barn i samma ålder med samma behov, som går igenom alla faser samtidigt, det är en utmaning”, säger Susanne Nylén.

År 2013 blev Susanne Nylén och hennes man Håkan ett av cirka 1 400 par som blev föräldrar till fler än ett barn på en gång. Då kom enäggstvillingarna Lily och Siri, i dag sex år gamla, till världen.

Döttrarnas uppväxt har gett nya perspektiv på livet, tycker Susanne.

– Att ha tvillingar är som att vara med i en exklusiv klubb, på grund av all uppmärksamhet man får av omgivningen.

Men allt började lite mer dramatiskt för familjen. När bilden på ultraljudet visade att det inte bara låg ett utan två syskon till den tidigaredottern Daisy i magen, fick både Susanne och Håkan en chock. Håkan började gapskratta, Susanne blev mest orolig.

– Vi gick ut för att äta lunch efteråt men kunde inte få i oss någonting och satt mest tysta. Efter fem minuter blev min man väldigt pragmatisk: ”Nu måste vi köpa hus och bil”, sa han. Medan jag oroade mig mer för alla risker och vad som skulle hända med min kropp, säger Susanne.

Inte fly från fakta

Susanne började läsa allt hon kom över. Det mesta fokuserade på riskerna med tvillinggraviditeten, förlossningen och det medicinska, inte så mycket på det roliga med tvillingar – eller på hur man skulle lösa det praktiska.

– Det kändes inte direkt peppande. Rullgardinen drogs ned, det kändes tufft, säger Susanne.

Mitt i allt var hon inte så benägen att lyssna på goda råd och ville inte sjukskriva sig, trots barnmorskans uppmaning. Det slutade med att hon svimmade på tunnelbanan eftersom tvillingarna låg och tryckte mot pulsådern. Hon råder därför alla blivande tvillingmammor att noga ta hand om sig själva.

– Lyssna på barnmorskorna! De vet vad de pratar om. Försök också att skydda dig mot skräckhistorier. Man ska inte fly från fakta, men man får inte heller låta sig dräneras av allt som sköljer över en. Det kommer att bli tufft, men man löser det, säger hon.

"De är så nöjda med att bara vara med varandra, det är inte lika viktigt med kompisar för dem
"De är så nöjda med att bara vara med varandra, det är inte lika viktigt med kompisar för dem. De vill både dela rum och dela garderob. Som förälder blir man helt sekundär i deras relation", säger Susanne Nylén. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

"Ett töcken"

Döttrarna Lily och Siri föddes efter en dramatisk graviditet där Susanne genomgick både havandeskapsförgiftning, gravidklåda och sjukhusinläggningar. Och fort gick det.

– Jag blev igångsatt, och då brukar det ta lång tid. Så jag låg och körde profylax och skulle få epidural när jag plötsligt kände att NU kommer de! Barnmorskan kom inrusande och fångade i stort sett Lily i luften!

Susanne och hennes man levde redan småbarnslivet med äldsta dottern Daisy, som var tre år när tvillingarna föddes. Så att få dubbelt upp utanpå det, gjorde att vardagen vändes upp och ned. Susanne beskriver första året som ett töcken av sömnbrist.

– Det finns två saker i livet man inte kan förbereda sig på och det är tvillingar. Att ha två barn i samma ålder med samma behov samtidigt och som går igenom alla faser samtidigt, det är en utmaning, säger Susanne Nylén.

Inte minst blev det utmanande när barnen började bli större. Att ha två barn som får raseriutbrott när man ska iväg på morgonen kräver en ängels tålamod. Susanne uppmanar därför alla tvillingföräldrar att ta hjälp med det praktiska och dramatiskt sänka kraven på sig själva. Att tillämpa ”good enough parenting” och ta en dag i taget.

Plats för alla

Just de praktiska tipsen lägger Susanne stor vikt vid i sin bok ”Tvillingboken” som släpptes i mars. Boken har hon gjort tillsammans med fotografen Johnny Wohlin som själv är tvåäggstvilling. Hon hoppas nu att den ska kunna bli ett stöd till andra tvillingföräldrar.

I boken fokuserar de också på den emotionella omställningen. För den äldsta dottern Daisy, som i dag är nio år och som intervjuas, blev det ganska kännbart att få två syskon på en gång.

– När hon för första gången fick se en bild på mig med tvillingarna i famnen, sa hon: ”Men var ska jag få plats?”. Det var så visuellt supertydligt, att ”mamma har inte plats för mig”.

I dag har tvillingarna hunnit bli sex år gamla och går i samma förskoleklass, trots att skolan först ville sätta dem i olika klasser.

– Det handlar väl från skolans sida om att man inte vill bunta ihop dem till en enhet och att var och en ska få vara sin egen individ. Men att börja i skolan är en så stor omställning att vi inte ville rucka på deras grundtrygghet. De får gå i samma klass tills de kan uttrycka en önskan om något annat, säger Susanne Nylén.

Många är nyfikna på tvillingar: De vill veta om de är enäggs- eller tvåäggstvillingar, hur lika de är personlighetsmässigt och om tvillingskapet finns i släkten.

– Vi kunde inte gå två meter med tvillingvagnen utan att folk kom fram och hade frågor och ville dela med sig av egna tvillinghistorier. Det finns uppenbarligen något i det här med tvillingar som skapar intresse.