Radar · Politik

Hongkong: Omstridd lag kan gå igenom i dag torsdag

Räddningsstyrkor inspekterar kammaren efter torsdagens protest.

Hongkongs parlament väntas på torsdagen rösta om en av de kontroversiella lagar som utlöst omfattande protester i staden. Men omröstningen fördröjs av illaluktande protestaktioner inne i kammaren.

Den nya lagen går ut på att bristande respekt för Kinas nationalsång ska kunna klassas som brottsligt. Detta uppfattar demokratiivrande Hongkong-bor som ett tecken på diktaturens hårdnande grepp.

Nationalsångslagen kan röstas igenom under dagen. Men liksom vid flera tidigare liknande tillfällen protesterar ledamöter från demokratisidan genom att sprida illaluktande material i kammaren – för att symbolisera ett, som de beskriver det, ruttnande styre.

– En mordisk stat stinker för evigt, säger ledamoten Eddie Chu, syftande på kinesiska militärens tillslag på Himmelska fridens torg i Peking.

Händelsen, som krävde hundratals liv, ägde rum för exakt 31 år sedan, den 4 juni 1989.

Polis och brandkår tillkallades för att hantera stanken. Eddie Chu och kollegan Ray Chan fördes ut innan lagbehandlingen fortsatte.

För första gången har i år myndigheterna i Hongkong förbjudit manifestationer som högtidlighåller Himmelska fridens torg-massakern.

Det motiveras med smittskyddsskäl, något som demokratikämpar dock avfärdar som svepskäl.