Radar · Nyheter

Investorbolagen ska styras mer jämställt – om tio år

Mer män än kvinnor på  ledande positioner i samhället.

Av totalt 257 personer i styrelse eller ledningsgrupp är bara 71 kvinnor i företag som Investor äger. För att få mer jämställt i toppen behövs stora förändringar. Det visar en undersökning som tidningen Dagens industri nyligen har gjort.

Inventeringen visar att minst 32 män behöver ersättas av kvinnor för att få till ett mer jämställt läge. Hur ska det gå till?

I fredags tog Investor, som tillhör Wallenbergsfären, beslut om tre olika fokusområden för sina bolag: Affärsetik, klimat och mångfald och inkludering.

När det gäller det sistnämnda och just delen en jämn könsfördelning, gäller senast år 2030 att det ska vara 40/60 i bolagens styrelser och koncernledningar.

Bolagets kommunikationsdirektör och chef för hållbarhet, Viveka Hirdman-Ryrberg, betonar att det inte handlar om någon quick fix:

– Vi har varit väldigt tydliga med att det här är ett arbete som ska pågå och utvecklas under tio års tid, säger hon till Syre.

I Investorbolagens styrelser och ledningsgrupper är 28 procent kvinnor. Och endast ett fåtal av dem är kvinnor i vd- eller ordförandeposition.

Inte så imponerande, ur ett jämställdhetsperspektiv. Fortfarande inte heller så ovanligt, vid en jämförelse med andra bolag och koncerner.

– Bolagen jobbar redan med frågan, men med uppsatta mål lyfts den ytterligare. Det är åt det här hållet som utvecklingen ska gå, och det finns en tidsgräns, säger Viveka Hirdman-Ryrberg och syftar på år 2030, då den jämnare könsfördelningen ska vara uppnådd.

De tydligt uppsatta målen, en ökad medvetenhet vid rekryteringar, i kombination med sådant som pensionsavgångar och jobbyten – det tror Viveka Hirdman-Ryrberg kommer att förbättra könsfördelningen.

Hur ser det då ut i Investors eget ledningsskikt? Fyra av tio i styrelsen är kvinnor. Och i vd:n Johan Forsells ledningsgrupp är tre av fem kvinnor.
Investor klarar med andra ord målsnöret i dag och sätter ett konkret exempel för sina bolag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV