Radar · Miljö

Kemikalier måste minska för att värna biologisk mångfald

Neonikotinoider, som är en typ av växtskyddsmedel, kan vara en viktig faktor bakom den tilltagande bidöden.

Kemikalier har en stark negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Organisationen Chem trust uppmanar EU att skärpa kontrollen över vilka skadliga ämnen som släpps ut i naturen och att införliva tydligare riktlinjer i den nya strategin för biodiversitet.

I höst anordnar FN en konferens om biologisk mångfald i Kunming, Kina, där EU:s nya biodiversitetsstrategi kommer att antas. Strategin ska formulera de mål som ska uppnås till år 2030. När den europeiska kommissionen nu börjar sitt arbete med dessa riktlinjer vill välgörenhetsorganisationen Chem trust att ökad hänsyn tas till kemikaliers inverkan på miljön.

I sin uppmaning till EU hänvisar organisationen till studier som exempelvis pekar på att fågelbeståndet påverkas av syntetiska bekämpningsmedel och att i genomsnitt 20 procent av vattenlevande arter i EU försvinner när de exponeras för kemiska blandningar. Också insekter drabbas, till exempel kan neonikotinoider, som är en typ av växtskyddsmedel, vara en viktig faktor bakom den tilltagande bidöden.

Det är inte bara utsläpp från stora industrier som är en fara för djurlivet, även kemikalier från flamskyddsmedel, fettavvisande medel och läkemedel, alltså sådant som används av vanliga konsumenter, bidrar till föroreningar i naturen. Hormonstörande ämnen som återfinns i livsmedel försvagar reproduktionsförmåga och immunsystem hos djur och påverkar deras beteende.

I december fastslog EU-organet Europeiska miljöbyrån att inget tyder på att kemikaliers inverkan på hälsa och miljö är på väg att minska. Chem trust anser att striktare riskhantering och bättre kontroll över hur kemikalier används är avgörande för att minska den kemiska föroreningen av ekosystemen.