Glöd · Debatt

”Ge unga asylsökande rätt att pröva sitt ärende på nytt”

DEBATT Några ensamkommande barn anländer till Malmö 22/11 2015 efter en lång och farlig resa. Efter ankomsten körs de till ett boende där de blir registrerade. Två dagar senare, 24/11, kommer regeringens förslag om utökade gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd.

På grund av att den 24/11 2015 blev slutdatum för en ny chans enligt Nya Gymnasielagen, NGL, riskerar nu ett av barnen, numera en ung man, att utvisas till Afghanistan. Han har skött sina gymnasiestudier på ett exemplariskt sätt och fick i våras näst högsta betyget i svenska. Den unge mannen skulle tagit studenten till våren och siktade på att bli el-ingenjör.

Det finns dessvärre många andra ensamkommande papperslösa i vårt land som är i precis samma situation. Konsekvenserna med datumet 24/11 2015 i Nya Gymnasielagen blev ödesdigra för de ungdomar som anlänt till Sverige omkring 24/11. Det var rena lotteriet om man kom till Migrationsverket för asylansökan i tid och definitivt inte det minsta rättssäkert eller humant.

Jag föreslår därför: 

1) att de ungdomar som sökt asyl under tiden 25/11 2015–19/7 2016 (dagen innan lagen började gälla) snarast ska ges rätt att göra en ny ansökan om asyl och få sina ärenden prövade på nytt.

2) att beslutade utvisningar av ensamkommande som sökt asyl 25/11 2015–19/7 2016 bör frysas så snart som möjligt tills beslut tagits enligt punkt 1.

Det som bör bedömas är hur ungdomarna har anpassat sig till det svenska samhället som till exempel boende, språket, skolgång, fritidsaktiviteter och svenska vänner. De som blivit dömda för grova förseelser kan inte beviljas uppehållstillstånd.

Jag önskar att Sveriges politiker kunde se dessa ungdomar som en viktig tillgång för vårt land, inte minst som arbetskraft inom många yrken. Flera av ungdomarna har i sitt hemland hjälpt sina föräldrar med att sköta jord- och skogsbruk eller fruktodling men flera har även erfarenheter från jobb på till exempel byggarbetsplatser eller bilverkstäder, där vi i dag har bristyrken i Sverige.

Många som kom till Sverige hade hört att Sverige var ett säkert och humant land. Handen på hjärtat – den hantering som nu sker är allt annat än human.

Jag hoppas innerligt att våra folkvalda kan hitta en lösning för alla de ensamkommande ungdomar som varit i Sverige under så lång tid och hunnit etablera sig här, men nu riskerar att bli utvisade.