Radar · Miljö

Klimatsmart bostadsförening vinner hållbarhetspris

Solceller och pryldelning.

Det var miljonprograms-husen i Ängelholms största bostadsförening, Vågmästaren, som tog hem Riksbyggens årliga hållbarhetspris. Sådant som pryldelning mellan de boende och planer på en stor solcellsanläggning kammade hem vinst.

– Husen byggdes 1973 under miljonprograms-satsningen, med ganska urusla energiförhållanden från början. På den tiden satsades det helhjärtat på olja, säger Robert Greve till tidningen Syre. Han är ordförande sedan tjugo år tillbaka i årets vinnande förening.

Det är första gången som bostadsrättsföreningen Vågmästaren är med i Riksbyggens årliga tävling. Riksbyggen förvaltar runt 200 000 bostadsrätter, 100 000 hyresrätter och ett antal kontorsfastigheter runt om i landet.

– Vinstsumman på 30 000 kronor ska vi använda till att framför allt installera laddplatser för elbilar, berättar Robert Greve.

123 bostadsrätter från norr till söder i Sverige har varit med i i årets tävling. Vågmästaren består av 144 lägenheter uppdelade på två hus med nio våningar och här bor runt 230 personer.

”Både stora och små åtgärder är viktiga och behövs för att vi ska nå ett mer hållbart samhälle och där bidrar Vågmästaren på ett imponerande sätt” lyder bland annat juryns motivering.

Vad är det då som har gjort just den här bostadsrättsföreningen till segrare?

– Vår hållbarhetsresa började egentligen i större skala år 2006. Vi ville bli en så miljövänlig bostadsförening som möjligt och  få ner våra fjärrvärmekostnader som låg på runt en miljon kronor per år.

Föreningen bytte fasader, investerade i nya fönster och tak. Föreningens medlemsavgifter finansierar både de satsningar som gjordes då och det som görs nu, tillsammans med lån som bostadsföreningen står för.

– Genom ett system som tar tillvara på varm luft från badrum och kök, har vi sänkt våra fjärrvärmekostnader med sjuttiofem procent. Det visar vår mätning som baserar sig på de senaste åtta månaderna, säger Robert Greve.

Och i januari beräknas Vågmästarens och Ängelholms största solcellsanläggning stå klar. Den kostar runt tre miljoner kronor.

– Vi  har verkligen lärt oss att det lönar sig att investera i hållbart. Genom att ha solceller på våra tak och husgavlar kan vi täcka närmare 30 procent av vårt behov av hushållsel, säger Robert Greve.

Förutom att energieffektivisera, har också föreningen satsat på sådant som gemensam hyllplats för till exempel elprylar som  föreningsmedlemmarna kan låna av varandra. Det är också en vinstgrundande åtgärd, enligt Riksbyggen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV