Radar · Miljö

Efter Tyskland – nu köper Italien vätgasdrivna passagerartåg

 Ett bränslecelltåg som drivs på vätgas i Bremervoerde i norra Tyskland i september 2018.

Världens första vätgasdrivna passagerartåg, Coradia ilint, testades i Nederländerna under våren 2020 och har redan gått i passagerartrafik i Tyskland. Nu har även Italien lagt en beställning.

Transportkoncernen Alstoms passagerartåg Coradia ilint, som drivs på grön vätgas, gjorde succé i Tyskland 2018 när den ersatte dieseltåg i passagerartrafik mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Buxtehude i Niedesachsen. 

Efter framgången i Tyskland testades tågen i Nederländerna och Norge och nu står Italien på tur. Lombardiets största transport- och mobilitetsgrupp FNM (Ferrovie nord Milano) har enligt Alstom lagt en beställning på sex vätgaståg med option på ytterligare åtta, skriver Ny teknik.

Italien får dock inte Coradia ilit utan Coradia stream, som har samma bränsleceller och ska ersätta dieseltåg i passagerartrafik – med likvärdig prestanda, men utsläpptsfritt.

– Vi är oerhört stolta över att introducera vätgastekniken för tåg till Italien och det förtroende som vår italienska kund ger oss, säger Gian Luca Erbacci, senior vice president för Alstom Europe, i ett pressmeddelande.

– Dessa tåg tillsammans med Coradia ilint som redan har visat sig vara kommersiella i Tyskland utgör ytterligare ett stort steg i övergången mot globala hållbara transportsystem.