Krönikor

Centern har gett upp medmänskligheten

Medmänsklighet! ropade Centerpartiets valaffischer. Och nu infriar de det genom att ta hoppet från unga människor som kommit till Sverige som barn, som pluggat, jobbat och blivit en del av vårt land. De ska ut, ofta till ett av världens farligaste länder. Tycker Annie Lööf.

I Aftonbladet förklarar hon och hennes parhäst Jonny Cato varför. Som debattartikel betraktat är det bland det löjligaste jag läst. Svadan kan omöjligen göra någon klokare om varför de plötsligt bytt fot.

Först påstår de att de hela tiden sagt att de inte tänker acceptera några justeringar i gymnasielagen. Den lagen – som de i och för sig är ”stolta” över att de släppte igenom – var ”sista gången” de bidrog till ”nya undantag”. Trist för Centern att internet har minne. Den 17 april i år förklarade Jonny Cato för Ekot, under rubriken ”C vill lätta upp gymnasielagen under coronakrisen” att Centerpartiet ”efterlyser förändringar”. Främst handlade det om att unga som klarat sina studier ska få längre tid på sig att skaffa ett jobb, och att anställningskontraktet inte ska behöva vara lika långvarigt.

Det är precis det regeringen nu föreslår. Centern går alltså emot sina egna krav från i år. Med hänvisning till att man alltid sagt det man aldrig sagt.

Sedan skriver centerpartisterna att det vore en ”djup orättvisa” att några unga genom förändringarna får stanna, medan andra redan har hunnit prövas innan förbättringarna träder i kraft. För det första verkar det inte stämma, om Centern inte stoppar regeringen borde de allra flesta som fått stanna på gymnasielagen nu också kunna få en mer rimlig och rättvis prövning. För det andra är det en helt bisarr syn på rättvisa. Om någon har behandlats orättvist, så måste alla behandlas orättvist. Om en felaktigt skickats till Afghanistan, så ska alla till Afghanistan. Hur länge ska ett övergrepp fortsätta för att Centern ska tycka det är rättvist?

Centern avslutar med att säga att de vill att reglerna ska vara långsiktiga och förutsägbara. Därför kommer de rösta nej till avsteg. Det är en princip jag inte någon gång tidigare under pandemin hört från C. När det kommer till företagare så har det tvärtom varit väldigt viktigt för Centern med avsteg och justeringar. A-kassan, momsinbetalningar, täckta underskott. Snart sagt alla har fått någon form av lättnad eller coronastöd, och C har varit för. Men några av de allra mest utsatta ska alltså nu kastas ut ur landet för att pandemin krossat möjligheterna att få jobb.

Centerns princip om inga avsteg gäller bara mot människor som inte har rösträtt eller kapital.

Nej, Lööf och Cato, det där var aldrig era skäl. Jag har haft respekt för er. Och jag hade haft lite mer kvar av den om ni bara erkänt hur det är egentligen. Ni har läst era dyra hemliga opinionsmätningar. Sådana som människor utan röst sällan kommer högst i. Och så har ni funderat på den politiska taktiken och era prioriteringar. I den kalkylen har ni gett upp medmänskligheten.

Så här borde ni ha skrivit istället:

”Vi släppte igenom gymnasielagen. Men Moderaterna blev jättearga. Och skrivbordsriddarna på Twitter blev ännu argare. Vi stod pall – så länge vi kunde fånga några röster från er som ställt upp för ensamkommande. Men det var då. Nu måste ni förstå att det är så mycket annat vi vill göra: sänka skatter, stänga Arbetsförmedlingen, göra det enklare att avskeda och hugga ner mer skog. Det är faktiskt viktigare än några tusen ungdomar. Ska vi kunna göra mer sådant så måste vi öppna dörren till Moderaterna igen. Och ni ser ju hur glada de blev när vi lovade gå med dem i motståndet mot flyktingar! Jätteglada ju. Det är väl också värt något?

Hälsningar Annie och Jonny.”

Alla, också centergräsrötter, som inte ger upp medmänskligheten.

Alla sossar och moderater som blev glada över att få avvisa unga människor.