Radar · Utrikes

Viruskorruption utreds i Sydafrika

Kvinnor köar före gryningen för att ansöka om ekonomiskt stöd i Kapstaden, Sydafrika, under landets nedstängning i maj.

Pressen på president Cyril Ramaphosa ökar alltmer. Flera oegentligheter kopplade till Sydafrikas ekonomiska hantering av coronaviruset utreds nu av landets antikorruptionsorgan.

Oppositionspartierna Demokratiska Alliansen (DA) och Ekonomiska frihetskämpar (EFF) är bestämda: parlamentet måste utreda anklagelserna om korruption kopplad till skyddsutrustning, matpaket och andra virusrelaterade statliga utgifter. Dessutom måste president Ramaphosa ta bladet från munnen gällande de påståenden som gör gällande att flera ANC-medlemmar har gynnats personligen av kontrakt som regeringen har godkänt.

Landets antikorruptionsorgan utreder nu oegentligheter i minst tre av Sydafrikas provinser, bland annat gällande en karantänsfacilitet som tros ägas av en regeringstjänsteman.

– Den profithungriga ivern över covid-19-relaterade offerter bland ANC-kopplade individer är en smutsig fläck på vårt land i denna tid av kris, sade DA:s ledare John Steenhuisen i helgen, enligt sydafrikanska Times Live.

Utlovade krafttag

I sitt traditionsenliga veckobrev uppgav Ramaphosa på måndagen att hans regering ska ta tag i de ”skyddsnätverk som möjliggör för regeringsanställda att buda på statliga kontrakt genom vänner och familj”, samt att ANC inte tänker tillåta att skattepengar försvinner ner i ett ”svart hål av korruption”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Cyril Ramaphosa utlovade krafttag mot den utbredda sydafrikanska korruptionen när han tog över presidentskapet efter Jacob Zuma, men nu växer sig kritiken allt större. Bland annat har presidentens taleskvinna Khusela Diko nyligen tagit tjänstledigt efter medierapporter om att hennes make vunnit lukrativa viruskontrakt i provinsen Gauteng, rapporterar Times Live.

"Spela förvånad"

Sydafrika har drabbats hårt av coronaviruset, både i infektionsantal och i ekonomiska hänseenden. En av världens striktaste nedstängningar har kostat mängder av sydafrikanska jobb och tusentals mindre bemedlade tvingas nu överleva på matpaket och statligt stöd.

Många bedömare är dock skeptiska till att Ramaphosa kommer att agera gällande anklagelserna.

Det enda sättet för Ramaphosa att stanna kvar vid makten är att spela förvånad och titta åt andra hållet, säger den politiska analytikern Ralph Mathekga till Reuters.

Fakta: Covid-19 i Sydafrika

• Sydafrika är det hittills värst drabbade landet i Afrika och ett av de värst drabbade i världen vad gäller antalet bekräftade fall av coronaviruset. Antalet konstaterat smittade har passerat 500 000 och över 8 500 människor har avlidit.
• President Cyril Ramaphosa införde en strikt nedstängning av samhället i slutet av mars. När landet endast hade runt 250 bekräftade fall stängdes affärer, människor beordrades att stanna hemma och militären kallades ut på gatorna för att se till att restriktionerna efterlevdes.
• Den sydafrikanska ekonomin, som sedan sista kvartalet 2019 befinner sig i recession, står inför stora utmaningar efter månader av ökad arbetslöshet och kraftigt ökade samhällskostnader till följd av pandemin. Den samlade ekonomin väntas tappa 7,2 procent under 2020, den största minskningen sedan 1930-talet.
• Smittspridningen har huvudsakligen tagit fart sedan restriktionerna lättades något i juni.
Källa: South African National Department of Health, Landguiden/UI, AFP