Radar · Miljö

Gatljus stör duvors sömn

Duvor sover ytligare och oroligare med lampan tänd.

Duvor sover sämre med lampan tänd. Det visar en australiensisk studie där man mätt hjärnvågor hos sovande fåglar som utsätts för ljus.

Forskare från Australien har låtit duvor sova i sömnlabb med elektroder kopplade till hjärnan för att kunna analysera sömnens kvalitet. Studien visade att vitt ljus påverkade samtliga sömnstadier hos duvorna. Ljuset fick dem att sova ytligare, mindre och mer fragmenterat då de spenderade kortare tid i varje sömnstadie, skriver Forskning & Framsteg.

– Man vet sedan tidigare att ljus får fåglar att sova sämre, men det här är den första studien som kunnat visa att de faktiskt inte kommer in i djupsömnen. Det kan man inte se i andra studier där man mäter sömn genom att titta på till exempel hormonnivåer av melatonin, säger Caroline Isaksson, docent i ekologi vid Lunds universitet och som har läst studien, till Forskning & Framsteg.

De australiska forskarna jämförde om även vitt ljus var lika störande som gult. Studien visade dock att duvor sov lika dåligt oavsett om ljuset var vitt eller gult. Däremot sov australiensiska skator betydligt bättre när ljuset var gulfärgat. I Sverige har gatubelysning ett gulaktigt sken, men är på väg att ersättas med LED-lampor, som ger ett vitt sken.

I stället för olikfärgade lampor finns dock en väl belagd metod för att inte störa djur som sover på natten, skriver tidningen, och det är att minska mängden gatuljus helt och hållet, skriver tidningen.

– Det är sådant man tänker på nu när man installerar ny gatubelysning, just för vilda djur. Att minska ned på ljuset under vissa delar av natten och till och med ha det helt avstängt, samt att rikta ljuset nedåt, istället för att lysa upp hela natthimlen, säger Caroline Isaksson.