Krönikor

Försvarsadvokater för det bisarra

En genetisk förändring för drygt 3 miljon år sedan gav oss människor tre nya gener som ökade mängden hjärnceller. Vad hade hänt om vi istället fått fyra nya gener som styrt oss att bli annorlunda än vi blev?

En fullständigt meningslös fundering. Kan det tyckas. Men nu är det ju så att världen är full av meningslösa funderingar. Och det är sådana krönikörer ofta ägnar sig åt.

Så jag fortsätter… Tänk om det är de där tre nya generna, som satte igång produktionen av massor med hjärnceller, som medfört något så korkat som att vi genom siffror på konton kan bli så rika att vi fått råd att konsumera sönder planeten. Kanske är det en genetisk felkonstruktion som gjort oss så galna att vi kan skapa dessa siffror genom att bankerna skriver in dem i sina datorer, lånar ut dem och tar ut ränta på dem. Hela processen är ju bisarr.

Jag funderade på detta då jag hörde två av årets Sommarprogram. Ett med gamle finansministern Anders Borg och ett annat med “den världsberömde ekonomen” Kjell A. Nordström. De uppträdde som försvarsadvokater för det bisarra. Och som stjärnkockar. Ni vet ju hur det är: stjärnkockarna smakar alltid av sina rätter i teve och berättar hur fantastiskt goda de är. Det finns ingen gräns på självberömmet. Och alla runt om förväntas andaktsfullt nicka med. Hur det än smakar. Det tillhör spelet. Hur mycket de än stått över maten och pratat så att spottet lagt sig som en hinna över skapelsen.

Det är en hinna över den ekonomiska debatten också. En hinna som förvränger perspektiven. Som gör att vi inte riktigt ser vad som finns under den. Nämligen ingenting. Annat än felkonstruerade idéer som är så verklighetsfrämmande så att finanskapital (siffror) anses ha högre värde än naturkapital (det som får oss att kunna leva på den här planeten). Att så många hjärnceller som vi har kan komma fram till den slutsatsen måste rimligen bero på en felkonstruktion. Som mycket väl kan ha sitt ursprung i de där tre generna som kom till oss för tre miljoner år sedan.

Anders Borg och Kjell A. Nordström talade alltså som felkonstruktionens försvarsadvokater och intog rollen som symboler för hela detta vanvett. Småtrevligt prat. Småmysigt. Som om det mest bisarra vansinnet vore det mest charmiga och naturliga i världen.

Med krönikörens oinskränkta rätt hävdar jag att vi som kallar oss skapelsens krona devalveras ju djupare vi hamnar i den sentida globaliserade kapitalismens sista desperata andetag. De där generna vi blev utrustade med för tre miljoner år sedan, som satte fart på bygget av den sorts hjärnceller vi har, gjorde oss både smartare och dummare än våra kollegor i primatfacket. Våra kollegor har aldrig kommit på tanken att bli så rika på siffror, skapade ur intet, att de kan konsumera sönder planeten. Den är alltför bisarr.

Dessutom fick vi homo sapiens stjärnkockars självbild trots att vi tillreder vår egen kollaps. Ja, jisses så det kan vara.

Scania säljer färre lastbilar.

Det uppfattas som ett stort problem.