Radar · Migration

Jättevarsel skapar oro att förlora uppehållstillstånd

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén höll i går 30 mars pressträff med anledning av pandemin som gör att antalet inrapporterade varsel stiger.

Rekordhöga varsel slår hårdast mot nya på arbetsmarknaden, och oron ökar nu för att bli av med den försörjning som krävs för att få permanent uppehållstillstånd eller familjeåterförening, rapporterar Ekot.

Senaste månaden varslades 36 800 personer om uppsägning, en siffra som kan jämföras med den värsta tidsperioden under finanskrisen 2008. Mest sårbara är enligt Arbetsförmedlningens bedömning de nya på arbetsmarknaden, där en stor andel är utrikesfödda. 

Och arbetslöshet blir extra allvarligt för personer med tillfälliga uppehållstillstånd, eftersom egen försörjning är ett krav för att bevilja permanent uppehållstillstånd eller familjeåterförening.

En av dem som har tillfälligt uppehållstillstånd och oroar sig för framtiden är Kawa Mohamed från Syrien, som driver en frisörsalong som förlorar inkomster till följd av coronautbrottet.

– Jag har ansökt om permanent. Jag har även ansökt om att få ha min familj här i Sverige, genom att försörja dem. Jag är faktiskt lite orolig för att det här coronaviruset kanske ska leda till att jag förlorar mitt jobb. Då kan det påverka min situation hos Migrationsverket, säger han till Ekot.

Migrationsverket har enligt Sveriges radio fått in många frågor om uppehållstillstånd och oron är stor. Men några nya regler inom området är inte på gång, enligt Ekot, som varit i kontakt med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV