Radar · Integritet

Ingen lättnad på Singapores hbtq-lagar

Bild från Singapores första större protestmarsch för hbtq-rättigheter 2009.

Singapores högsta domstol har åter slagit fast att homosexuella handlingar är förbjudet i landet, skriver The Straits Times.

Tre män hade överklagat lagen som slår fast att den som bryter mot lagen, oavsett om det är i offentlig miljö eller hemma bakom stängda dörrar, kan dömas till upp till två års fängelse.

Männen hävdade att lagen bröt mot grundlagen, men domaren See Kee Oon sade att han inte kunde se något skäl att riva upp lagen, bland annat för att inte bara homosexuella män kan straffas under den omdebatterade paragrafen.

Den sexuella inriktningen, eller om mannen i fråga identifierar sig som bisexuell, heterosexuell eller homosexuell är helt irrelevant. Även en heterosexuell man kan bli åtalad under paragraf 377A om han begår en handling som bryter mot den, skriver han i ett uttalande och lägger till att lagens syfte är att ”skydda allmänhetens moral”.

Premiärminister Lee Hsien Loong har tidigare sagt att lagen speglar samhällets inställning och har vägrat ta bort paragrafen.

Hbtq-aktivisterna i landet har dock inte gett upp. En av de tre männen bakom överklagan, Bryan Choong som driver en organisation för ökade hbtq-rättigheter, säger enligt nyhetsbyrån Reuters att han var besviken men att han nu bara ser framåt.

Homosexualitet är olagligt i 70 av FN:s 193 medlemsländer.