Radar · Politik

All makt åt Orbán under krisen

Två militärpoliser patrullerar i Budapest på måndagen, samtidigt som parlamentet godkände förstärkta maktbefogenheter för Ungerns regering.

Nödvändigt och begränsat, tycker Ungerns regering om att nu kunna styra med dekret under obegränsad tid för att bekämpa coronasmittan.
Galet och en praktskandal, anser kritikerna, som ifrågasätter om landet kan vara kvar i EU.

Med klar marginal – 137 röster mot 53 – sade de ungerska parlamentsledamöterna i Budapest ja till måndagens lagändringar.
Därmed slipper premiärminister Viktor Orbán och hans regering be parlamentet att var 15:e dag förnya de krisåtgärder som drivs igenom. I stället tillåts regeringen styra med dekret så länge som coronakrisen varar.
Både Europarådet och EU-kommissionen har uttryckt sin oro över lagarna. Orbán rycker dock på axlarna åt kritiken.

– Jag har tydligt sagt åt dem som gnäller i EU att nu är det inte läge för mig att gräla om juridiska och teoretiska frågor, hur spännande de än är. Om de inte kan hjälpa så ska de i alla inte försöka hindra ungrarna från att skydda sig, sade premiärministern i ungersk radio i fredags.

Fängelsehot

Ungern är än så länge relativt lindrigt drabbat av coronaepidemin – vilket väckt frågor om varför regeringen vill dra till med så pass drastiska åtgärder. Nödlagarna innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet. Dessutom ges möjlighet att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa det.

– Ungern är ett specialfall. Ingen annanstans finns så extrema åtgärder som Orbán föreslår, säger Milan Nic från den Berlinbaserade tankesmedjan DGAP till nyhetsbyrån AFP.

"Praktskandal"

EU:s övriga medlemsländer har än så länge uttryckt sig tämligen försiktigt om de ungerska planerna. Diverse EU-parlamentsledamöter är desto mer frispråkiga.

”När resten av Europa samlas för att tillsammans ta oss igenom den här krisen. . . väljer populisten Viktor Orbán att ta tillfället i akt och roffa åt sig ännu mer makt. Det är en praktskandal”, skriver svenska Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande.

– Förslaget som läggs fram är helt galet. Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur, tycker kollegan Evin Incir (S).

Claudia Gamon, liberal ledamot från Ungerns grannland Österrike, anser att ”varje stats- och regeringschef” nu måste fundera på om Ungern över huvud taget kan vara kvar i EU.

– Ungern är från och med i dag en diktatur, säger Gamon enligt nyhetsbyrån APA.

Hysteriskt?

Regeringen i Budapest håller inte alls med. Talesmannen Zoltan Kovacs betonar att parlamentet – där de två regeringspartierna har två tredjedelars majoritet – fortsatt kan besluta om när nödläget ska upphöra. Och justitieminister Judit Varga anklagar kritikerna för att reagera ”hysteriskt”.

”Åtgärderna som Ungern vidtar är nödvändiga, proportionerliga och begränsade till att bekämpa pandemin. De som uttalar ogrundad oro över demokratin och rättsstaten i Ungern kämpar mot en låtsasfiende”, skriver Varga i ett debattinlägg på nyhetssajten Politico Europe.

Fakta: Ungerns nödlagar

Spridningen av coronaviruset gjorde att Ungern den 11 mars införde ett formellt nödläge i landet, vilket gör det möjligt för regeringen att styra med dekret utan att behöva rådfråga parlamentet. De dekret som införs gäller dock endast i 15 dagar, varpå de måste bekräftas av två tredjedelars majoritet i parlamentet. Den processen måste sedan upprepas återigen när ytterligare 15 dagar gått, och så vidare.
Parlamentet har dock godkänt ett förslag till ändrade nödlagsregler där 15-dagarskravet slopas. Därmed kan dekreten gälla tills vidare, så länge som regeringen eller parlamentet anser att det fortfarande råder nödläge. Lagarna utökar samtidigt vad som är straffbart när det gäller att sprida desinformation, vilket ska kunna leda till upp till fem års fängelse.
Fram till måndagsmorgonen hade Ungern registrerat totalt 447 fall av coronasjukdomen covid-19, varav 15 med dödlig utgång.
Källa: DGAP, Politico Europe