Radar · Mänskliga rättigheter

Vräkta familjer i Kambodja vann delseger mot sockerjätte

Bakom det söta sockret kan det finnas kränkningar av mänskliga rättigheter.

En av världens största sockerproducenter ville ha mer odlingsmark och då vräktes 700 kambodjanska familjer. Nu konstaterar en thailändsk domstol att det var fel. ”Dagens beslut  är en seger för mänskliga rättigheter och företagens ansvar i Sydostasien”, konstaterar Amnesty international.

Det thailändska företaget Mitr Phol är världens tredje största sockerproducent och har verksamhet i Thailand, Kina, Australien, Laos och tidigare i Kambodja.

Företaget fick hyra mark på långtidskontrakt av den kambodjanska regeringen 2008 för att starta sockerplantage i den nordvästra delen av landet, i avlägsna Oddar Meanchey-provinsen.

Bybor i provinsen har vittnat om hur kambodjansk polis, militär och andra förstörde deras jordbruksmark med bulldozers, brände och rev hundratals hem till förmån för sockerplantagen.

Organisationer som arbetar för att stödja byborna har också berättat om hur anställda för bolaget Angkor Sugar, ett dotterbolag till Mitr Phol, deltog i tvångsavvisningar av de boende där.

FN:s specialrapportör för Kambodja har rapporterat om att Angkor Sugar, tillsammans med andra företag, anlitade militära styrkor för att ”hjälpa till att bränna och riva byn med hjälp av bulldozers.” Något som skapade hemlöshet och stora problem för bybor.

Viktig delseger

Men i dag har alltså en thailändsk domstol kommit fram till att Mitr Phols agerande inte har gått rätt till. Betyder det att familjerna som stämmer företaget får skadestånd och kan flytta tillbaka?

Nej, i alla fall inte ännu. Det här är en delseger. Nu väntar en ny rättsprocess och rättegång. Men Ming Yu Hah, Amnesty internationals vice regiondirektör för kampanjer, kommenterade:

– Dagens beslut är en framgång för mänskliga rättigheter och företagens ansvar i Sydostasien. I beslutet erkänns med rätta att länder inte får ge företag ett frikort, de får inte bevilja dem straffrihet.

Han sa också:

– Efter en decennielång kamp kommer de hundratals drabbade kambodjanska familjerna äntligen att få sin dag i domstol. Ett kraftfullt meddelande har skickats till företagsaktörer i hela regionen om att de kommer att hållas ansvariga för sitt uppförande. Dagens beslut  är en seger för mänskliga rättigheter och företagens ansvar i Sydostasien.

Vad tidningen Syre har kunnat få fram är ännu inget datum satt för den kommande rättegången.

Tidigare har sockerföretaget med dotterbolag gjort ett skriftligt uttalande om att de är villiga att återlämna marken och ”kompensera alla flyttkostnader för alla berörda familjer”, förutsatt att det finns bevis för att de har förvärvat marken olagligt.

Samtidigt understryker bolaget att anklagelser om sådant som olagliga markbeslag, tvångsvräkningar och andra kränkningar av mänskliga rättigheter och kriminella handlingar kommer från tredjehandskällor och är därmed inte tillförlitliga.

I den väntade rättegången avgörs det om de 700 familjerna får kompensation eller inte.