Radar · Politik

Valet i Hongkong i höst skjuts upp i ett år för coronapandemin

Valet i Hongkong skjuts upp, meddelar Hongkongpolitikern Carrie Lam.

– Det besked jag måste ge i dag är det svåraste jag tagit de senaste sju månaderna… att skjuta upp valet till den lagstiftande församlingen, säger Hongkongs högsta politiker Carrie Lam på en pressträff.

Valet till parlamentet, legco, var planerat att hållas den 6 september. Redan tidigare under veckan började uppgifter cirkulera om att valet skulle kunna komma att skjutas upp till nästa år. Under en pressträff bekräftade Carrie Lam uppgifterna.

– Vi sänker aldrig vår gard och vi måste fortsätta vara förberedda, säger hon.

Inte möjligt

Virusspridningen i Hongkong har ökat den senaste månaden och hårda restriktioner har åter införts i staden. Munskydd är nu obligatoriskt utomhus och sammankomster med fler än två personer förbjudna.

– Om vi skulle genomfört planerna på ett val den 6 september skulle det inte ha blivit ett öppet eller rättvist val, säger Lam.

Hon nämner som exempel risken för äldre att ge sig ut och rösta samt förbudet om sammankomster.

Demokratiaktivister kritiska

Den demokratiivrande sidan vann en jordskredsseger i lokalvalet förra året. Det försenade valet är ett stort nederlag för den prodemokratiska oppositionens försök att få till en historisk majoritet i kölvattnet av den nya säkerhetslag som Peking har infört i den särskilda administrativa regionen.

”Att använda pandemin som ursäkt för att skjuta upp valet är definitivt en lögn”, kommenterade den framstående aktivisten Joshua Wong uppgifterna tidigare i veckan om ett inställt val.

Wong är en av tolv prodemokratiska kandidater som sedan tidigare diskvalificerats att ställa upp i valet och han kommer att fortsätta att kämpa mot Pekings slag mot den politiska friheten, säger han.

– Vårt motstånd kommer att fortsätta och vi hoppas att världen kan stå med oss i den här kommande striden i motvind, säger han under en pressträff på fredagen.

Minst 68 länder eller områden har skjutit upp nationella eller regionala val till följd av coronapandemin sedan februari i år, medan ett 50-tal har hållit sina val som planerat, enligt demokratiinstitutet Idea, skriver Reuters.

Fakta: Hongkongs nya lag

Vid månadsskiftet juni–juli trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.
Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.
Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.
Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.
TT