Radar · Politik

Moderaterna KU-anmäler regeringen

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, anmäler justitieministern till KU.

Regeringen har tagit för lång tid på sig att presentera ett förslag om ny strafflagstiftning rörande bostadsinbrott, anser moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Nu anmäler han justitieminister Morgan Johansson (S) till konstitutionsutskottet (KU), rapporterar SVT Nyheter.

Redan 2015 uppmanade dåvarande allianspartierna och Sverigedemokraterna regeringen att föreslå skärpa straff för bostadsinbrott och att införa en ny brottsrubricering, inbrottsstöld.

Besked om att regeringen skulle föreslå den nya brottsrubriceringen kom 2017 från justitieminister Morgan Johansson, då hade det begärts av riksdagen tre gånger.

I januari 2018 tillsattes en särskild utredare för att se över frågan och resultatet presenterades i januari året efter – men fortfarande har inget förslag kommit från regeringen. Nu anmäls justitieministern för dröjsmålet.

– Det har nu gått fem år sen en majoritet av riksdagspartierna ställde sig bakom det här. Fortfarande finns ingen lagstiftning på plats och det är inte tillräckligt bra, tycker jag, säger Johan Forssell till SVT.

Socialdemokraterna har meddelat SVT att Morgan Johansson ska kommentera frågan under fredagen.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt justitieministerns presskommunikatör har förslaget dröjt på grund av att det är kopplat till en annan juridisk utredning som blev klar först denna vår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV