Radar · Nyheter

Dubbla kriser i coronadrabbade Indien

Bybor vadar genom flodvatten i översvämmade Morigaon i delstaten Assam i nordöstra Indien i slutet av juni.

Dödstalet i Indien har nu passerat 35 000 och antalet bekräftat döda i pandemin är därmed högre än i Italien. Samtidigt är landet drabbat av översvämningar vilket försvårar såväl arbetet att hindra virusspridningen som att få fram hjälp till nödsatta indier.

Det senaste dygnet har 779 nya dödsfall rapporterats i Indien och det totala dödsantalet är i absoluta tal nu det femte högsta i världen, enligt AFP.

Dessutom har landet passerat 1,63 miljoner bekräftat smittade, och för andra dagen i rad når antalet konstaterade fall på ett dygn rekordhöjder.

Under fredagen rapporterades över 55 000 nya virusfall, enligt hälsodepartementet, som säger att man vill öka testningen till en miljon tester per dygn från det tidigare rekordet på 600 000 utförda tester.

Svårt att hjälpa nödsatta

De årliga monsunregnen och de översvämningar de lett till har dessutom drabbat miljoner människor och minst runt 350 personer har omkommit.

I östra och nordöstra Indien har tiotusentals flytt vattenmassorna. Enbart i den fattiga delstaten Bihar trängs nu 25 000 människor i tillfälliga läger, vilket gör det svårt att hindra fysisk kontakt och hålla smittspridningen i schack.

– Att nå ut till översvämningens offer och erbjuda dem hjälp är inte lätt till följd av rädslan för pandemin, säger hjälparbetaren Mahendar Yadav till AFP.

Öppnar upp – trots ökning

Expertröster har höjts över att det reella antalet smittade och döda i Indien är långt högre än de officiella siffrorna till följd av en undermålig testning.

En studie i Mumbais slumområden visade att hela 57 procent av de boende där bar på antikroppar.

En liknande studie från förra veckan indikerar att en fjärdedel av huvudstadsområdet Delhis befolkning hade haft viruset – vilket är nästan 40 gånger högre än de officiella siffrorna.

Samtidigt öppnar Indien upp samhället allt mer för att försöka få fart i ekonomin. I veckan meddelades att yogaanläggningar och sporthallar åter får öppna och restriktioner för hur människor får röra sig och frakt av varor lättades.