Radar · Utrikes

Demonstrationer inför presidentvalet i Vitryssland

Tiotusentals människor demonstrerar i Minsk till stöd för oppositionskandidaten Svetlana Tikhanovskaya.

Mer än 60 000 personer samlades i går i Vitrysslands  huvudstad Minsk. Demonstrationen riktade sig mot den sittande presidenten Alexander Lukashenko och hölls till stöd för oppositionskandidaten Svetlana Tikhanovskaya. Missnöjet gäller också sättet som regimen behandlat journalister och den politiska oppositionen i landet.

Under sommaren har olika människorättsorganisationer kritiserat den vitryska regimens agerande inför presidentvalet den nionde augusti. Myndigheterna har bland annat åtalat två presidentkandidater på ett sätt som Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskrivit som ”politiskt motiverat”. Två andra presidentkandidaters ansökningar om att få ställa upp i valet avslogs tidigare under veckan med krystade motiveringar.

Inför valet har också journalister, bloggare och politiska aktivister arresterats. Arresteringarna har kritiserats av bland andra Human Rights Watch som brott mot yttrandefriheten, mediernas fria roll och mötesfriheten. Många av gripandena verkar ha som syfte att se till att motståndare till presidenten kan hållas inlåsta till efter presidentvalet.

I mitten av juli samlades några hundra personer för att lämna in klagomål på myndigheternas vägran att godkänna oppositionella presidentkandidater. Medan de köade började polisen arrestera dem och representanter för medierna. En journalist från Radio Free Europe greps och misshandlades bland annat. Efter händelsen begärde Lukashenka att utländska journalister skulle utvisas, han menar att de sprider ”fake news” och uppmanar människor till upplopp.

Massiva demonstrationer i Minsk

Uppskattningsvis 60 000 personer samlades under torsdagen i Minsk för att stödja den oppositionella presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaya som efter att tidigare inte sysslat med politik ställde upp som kandidat när hennes man fängslades tidigare i år.

Hennes man anklagades för att ha samarbetat med Ryssland för att skapa oro inför valet. Myndigheterna i landet påstår att hundratals ryska agenter finns i landet för att destabilisera Vitryssland och man har arresterat 33 ryska medborgare som påstås vara agenter.

Från maj har åtminstone 1100 fredliga demonstranter arresterats och hälften av dem har hittills dömts till oftast kortvariga fängelsestraff eller till att betala böter.

Hård kritik från människorättsorganisationer

– Vitryska myndigheter använder skakiga förevändningar för att tysta journalister och regimkritiker, vilket aldrig borde få ske, vilket har lett till allvarliga konsekvenser för de medborgerliga rättigheterna inför ett val, säger Hugh Williamson från Human rights watch.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är en internationell sammanslutning som bland annat övervakar val i länder i området. De har meddelat att de för första gången inte kommer att övervaka presidentvalet i Vitryssland eftersom de inte bjudits in av myndigheterna.