Energi

Dagens datum: 31/7

Saxofonen utvecklades av instrumentmakaren Adolphe Sax.

I dag har Helena och Elin namnsdag.

Helena kommer av det grekiska ordet helené, som betyder fackla. Namnet har funnits här sedan 1100-talet och var särskilt populärt på 1960- och 1970-talen. Helena är nummer 17 bland Sveriges vanligaste kvinnonamn. Medelåldern för tilltalsnamnet Helena är 49 år. Knappt 82 100 heter Helena, omkring 27 300 kallas så.

Elin är en svensk form av Helena och har funnits här sedan 1100-talet. På 1990-talet fick det ett uppsving och blev Sveriges näst vanligaste namn bland nyfödda flickor (vanligast var Emma). I dag är det nummer 26 bland Sveriges vanligaste kvinnonamn. Medelåldern för tilltalsnamnet är 27 år. 61 800 heter Elin, omkring 37 160 tilltalas så. Dessutom heter runt ett 40-tal svenskar Elin i efternamn.

Ur historien

För 60 år sedan, 1960, förlorade Sverige Europafinalen i Davis Cup mot Italien med knappa 3–2 i matcher. Sverige hade gått till final i Europazonen genom att slå Frankrike några veckor tidigare. För Sverige spelade Jan-Erik Lundqvist och Uffe Schmidt.

För 75 år sedan, 1945, avgick den svenska samlingsregeringen och ersattes av en socialdemokratisk. Samlingsregeringen hade regerat under andra världskriget för att skapa politiskt enighet. Socialdemokraterna ville fortsätta det reformarbete som kriget hade satt stopp för. Men de borgerliga ville inte vara med i en regering som de ansåg bidrog till socialism.

För 134 år sedan, 1886, avled den österrikisk-ungerske tonsättaren Franz Liszt, 75 år gammal. Han påverkades av ungersk folkton och hans pianokompositioner som La Campanella och Liebesträume är mycket spelade. Bland orkesterverken är Faustsymfonin med manskör och Dantessymfonin med damkör hans mest kända.

För 175 år sedan, 1845, lyckades den envise instrumentmakaren Adolphe Sax få sitt saxhorn, en föregångare till saxofonen, infört som instrument i den franska arméns musikkår. Sax var en av blåsinstrumentens största förnyare och konstruerade många nya typer av instrument.

Skådespelaren Henrik Sthål fyller 45 år i dag
Skådespelaren Henrik Sthål fyller 45 år i dag. Foto: Simon Eliasson/TT

Födelsedagar

Henrik Ståhl, 45 år: För 45 år sedan, 1975, föddes skådespelaren Henrik Ståhl. Genombrottet för en större publik kom med sommarlovsprogrammet Salve i SVT 1997. Han var med i adventskalendern Superhjältejul, har spelat på Dramaten och skrivit boken Livskartan. Han har också skrivit mycket dramatik; enmansföreställningen Henrik – en tönt, som handlar om mobbning, turnerade han med i flera år.