Radar · Miljö

Turkiets trädsatsning kan ha misslyckats

Ett granskott kämpar sig upp i genom jorden.

I en massiv ansats att höja krontäckningen i Turkiet, planterades under en dag 11 miljoner träd, på 2000 platser. Men bara någon månad senare har 90 procent redan dött, enligt jordbruks- och skogsbruksfackförbundet i landet, uppger The Guardian.

Den 11 november i fjol slogs ett världsrekord. Då sattes 303 150 skott i marken, i staden Corum, som ligger i norra Turkiet. Den dagen skulle 11 miljoner träd börja spira runt om i landet. President Tayyip Erdogan var själv med och grävde gropar.

Läs mer: Så kan naturen hjälpa eller stjälpa i klimatarbetet

Men utfallet ser inte ut att ha uppfyllt förhoppningarna. Enligt ordföranden för jord- och skogsbruksfacket – ska 90 procent redan ha dukat under. Det på grund av vattenbrist. Undersökningar ska ha genomförts i sex av 81 provinser och fler är planerade.

Men myndigheterna förnekar fackets uppgifter, enligt the Guardian. De menar istället att så många som 95 procent ännu växer. Uppgifter som fackordföranden Şükrü Durmuş anser vara otroligt.

– Även om man har tid att förbereda planteringen, brukar endast mellan 65 och 70 procent klara sig, säger han till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV