Radar · Miljö

Sovjets kollaps bidrog till renare floder på Kuba

Sovjets kollaps fick jordbrukare att styra om till ett mer ekologiskt och mindre oljeberoende jordbruk.

När Sovjet kollapsade fick Kuba plötsligt kapa importen av olja, konstgödsel och bekämpningsmedel. Enligt en ny studie har det gynnat landets floder. 

Den mäktiga bundsförvanten i öst stöttade det lilla karibiska landet med olja, maskiner, bekämpningsmedel och konstgödsel. Matproduktionen var också skapad med Sovjet som förebild, med stora statliga monoplantager med ett högt användande av kemikalier, konstgödsel och oljetörstande traktorer.

Så när Sovjet började lösas upp i slutet av 1980-talet, föll matproduktionen drastiskt och svält och matbrist drabbade befolkningen på Kuba.

Traktorer stod oanvända på fälten, djur dog eller slaktades och elektriska pumpar kunde inte repareras när de gick sönder. Till 1994 hade jordbruksproduktionen minskat med 55 procent, enligt en rapport från Oxfam.

Forskare från USA deltog

Men så småningom anpassade sig landet till ett mer diversifierat och – om än av nödtvång – ekologiskt lantbruk. Reportage har skrivits om att det gynnat landets miljö. Men det vetenskapliga underlaget har varit bristfälligt, enligt en grupp forskare – som just har försökt råda bot på det problemet.

I ett unikt samarbete mellan kubanska och amerikanska forskare har 25 av landets floder undersökts, nu har de första resultaten publicerats, i den geologiska tidskriften GSA Today.

– Många historier om värdet med Kubas förändrade jordbruk har byggt på ”feel good”, säger Paul Bierman, som är av forskarna som lett studien i ett uttalande och fortsätter:

– Den här studien kommer med hård data som visar att en viktig del i historien är sann.

Låga nivåer av fosfor och kväve

Trots århundraden av intensiva jordbruksmetoder och ett vidlyftigt användande av både konstgödsel och bekämpningsmedel, inte minst under alliansen med Sovjet, visade inte någon av floderna någon djupare skada i dag.

Långt lägre nivåer uppmättes också av både fosfor och kväve än i den amerikanska Mississippifloden, som forskarna jämförde med. Det vill säga de två grundämnen som utgör de viktigaste ämnena i konstgödsel och som orsakar övergödning och döda bottnar.

Vetenskapliga samarbeten är ovanliga mellan de båda länderna på grund av regeringarnas frostiga relation. Men forskare från de båda länderna, betonar att det kan vara gynnsamt för alla inblandade.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV